Svet 17.11.2015 5:00

V Karlsruheju razstava Tukaj sem! - Od Rembrandta do selfija

Karlsruhe, 17. novembra - V razstavišču Kunsthalle v nemškem Karlsruheju je na ogled razstava Tukaj sem! - Od Rembrandta do selfija. Postavitev združuje okoli 100 avtoportretov umetnikov, ki so nastali v zadnjih šestih desetletjih. Prevladujejo avtoportreti francoskih, britanskih in nemških umetnikov. Razstava bo na ogled do konca januarja prihodnje leto.

Avtoportret ima v zgodovini evropske likovne umetnosti osrednje mesto. Umetniki so se mu posvečali predvsem od obdobja renesanse dalje, poznanih pa je tudi nekaj zgodnejših primerkov. Razstava, kot piše na spletni strani razstavišča, ponuja vznemirljiv izbor avtoportretov v različnih medijih, nastalih v zadnjih 600 letih.

Avtoportret je danes pomembnejša tema, kot je bil kdajkoli v zgodovini. Napaja družbena omrežja, na katerih ljudje nepretrgoma predstavljajo sami sebe. Razstava pripoveduje o začetkih samozavedanja umetnikov v obdobju renesanse, razcvetu avtoportretov v obdobju baroka, sentimentalni subjektivnosti v romantičnih avtoportretih, neprizanesljivem pogledu umetnikov samih nase v moderni umetnosti in obsesivnem preiskovanju samih sebe v obdobju fotografije in videa.

Razstavljena dela so iz treh pomembnih evropskih zbirk: Muzeja lepih umetnosti v Lyonu, Škotske narodne galerije v Edinburghu in zbirke Kunsthalle v Karlsruheju.

Med drugim je mogoče videti avtoportrete Palme Vecchia, Gustava Courbeta, Anselma Feuerbacha, Ernsta Ludwiga Kirchnerja, Henrija Matissa, Maxa Beckmanna, Andyja Warhola, Marine Abramović in Tracey Emin.

Razstava bo pozneje na ogled še v Lyonu in Edinburghu, še piše na spletni strani razstavišča.