Svet 17.11.2015 6:00

Novi katalog Francisa Bacona z več kot 100 prvič objavljenimi deli

London, 17. novembra - Na obletnico smrti britanskega slikarja Francisa Bacona bo 28. aprila prihodnje leto izšel novi katalog umetnikovih del. Katalog, ki je nastajal deset let, bo zajel vsa umetnikova dela. Okoli 100 Baconovih slik bo v njem objavljenih prvič, med njimi prva slika iz znamenite serije kričečih papežev.

Slika, ki je del zasebne zbirke v Italiji, je bila javnosti doslej neznana, piše The Guardian.

Bacon (1909-1992) je uničil številne svoje slike. Ohranilo se jih je 584, od tega je le polovica dostopna javnosti.

Po besedah umetnostnega zgodovinarja Martina Harrisona, ki se že desetletje posveča odkrivanju Baconovih del, so posamezni avtorji, ki so doslej pisali o Baconu, poznali približno tretjino umetnikovih del. Nov katalog bo izjemnega pomena predvsem zato, ker bo prek njega prvič v zgodovini mogoče videti in oceniti celotno Baconovo ustvarjanje. Sam verjame, da bo pomembno vplival na razumevanje njegovega slikarstva.

Odkritje prve iz serije slik kričečih papežev je bilo po njegovih besedah še posebej vznemirljivo. Serija je rezultat Baconove obsedenosti z Velazquezovim portretom papeža Inocenca X. iz 17. stoletja. Temo je obdeloval v 60. in 70. letih minulega stoletja in tako je nastalo nekaj najmočnejših izrazov povojnega strahu, v katerega je bilo tedaj ujeto človeštvo.

O na novo odkriti sliki pa Harrison pravi: "Ni izjemna slika, je pa zgodovinsko gledano izjemnega pomena."

Bacon je bil prepričan, da so se njegova najboljša dela porodila iz sadomazohističnega odnosa z moškim. Njegova velika ljubezen je bil nekdanji britanski vojni pilot Peter Lacy, ki je bil zelo nasilen in alkoholik. Vendar pa bo novi katalog Baconovih del razkril, da je v umetnikovem ustvarjanju manj spolnosti, kot bi bilo mogoče sklepati.

Za prejšnji katalog Baconovih del, ki je izšel leta 1964, sta moči združila tedanji direktor galerije Tate John Rothenstein in njegov namestnik Ronald Alley. V njem je le 27 barvnih reprodukcij slik, poleg tega so objavo spremljale velike težave, saj umetnik ni bil pripravljen sodelovati.

Novi katalog bo založba Heni Publishing izdala v petih zvezkih.