Slovenija 16.11.2015 12:52

Pri Celjski Mohorjevi izšel Leksikon likovne teorije

Ljubljana, 16. novembra - Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšel Leksikon likovne teorije. Avtor monumentalnega dela, ki vsebuje več kot 800 gesel, je slikar in profesor Jožef Muhovič. Kot je dejal na današnji predstavitvi, leksikon izvira iz njegovih prizadevanj, da bi iz študija starejših virov dognal anatomijo pojmov, ki jih uporablja likovna teorija.

Leksikon je po njegovih besedah nastajal več kot dve desetletji. V Nemčiji, kjer se je od leta 1993 do leta 1996 postdoktorsko izpopolnjeval kot štipendist Humboldtove ustanove na univerzah v Magdeburgu in Berlinu, je imel odlične pogoje za delo. V tamkajšnjih knjižnicah so mu bili na voljo številni originalni viri. Kot je dejal, je sprva verjel, da bosta dovolj dve leti, potreboval jih je 22. V tem času se je nabralo več kot 800 pojmov, med katerimi je vzpostavil mrežo medsebojnih povezav.

Po besedah recenzenta leksikona Leona Debevca s Fakultete za arhitekturo je Muhovičev leksikon prvi izvirno slovenski leksikon likovne teorije, v katerem je avtor pri obdelavi gesel med seboj povezal tako terminološke kot leksikografske elemente. Kot prvi tovrstni dosežek na Slovenskem se vgrajuje v sam temelj slovenske samobitnosti.

Leksikon je po njegovih besedah namenjen tako profesionalcem s področij slikarstva, kiparstva, oblikovanja in arhitekture kot tudi likovnim pedagogom, študentom likovne umetnosti in teoretskih disciplin, vsem, ki se ukvarjajo s praktičnimi problemi vizualizacije, in vsem, ki jih zanima likovna umetnost.

Črtomir Frelih s Pedagoške fakultete je izpostavil, da Muhovičevim besedam daje dodatno kredibilnost dejstvo, da je tudi sam slikar. Da se je tolikšnega podviga lotil sam, pa po njegovih besedah ni tako nenavadno, saj na Slovenskem ni veliko likovnih teoretikov.

Recenzent Jurij Selan pa je zapisal, da pri Muhovičevem leksikonu inovativnosti ne smemo iskati le na ravni posameznih gesel, pač pa predvsem na ravni celotne pojmovne mreže, ki leksikon splete v homogeni sistem likovne teorije.