Slovenija 17.11.2015 5:00

V Galeriji CD Lavričeva razstava Čarobni jezik stripa

Ljubljana, 17. novembra - V Galeriji Cankarjevega doma bodo drevi odprli razstavo striparja, karikaturista in ilustratorja Tomaža Lavriča z naslovom Čarobni jezik stripa. Študijsko naravnana razstava ponuja poglobljen vpogled v risarski opus Lavriča, ki črpa iz različnih elementov vizualne kulture od filma in slikarstva do risbe in videa.

Ljubljana. Strip Tomaža Lavriča z naslovom Lomm. Foto: STA

Ljubljana.
Strip Tomaža Lavriča z naslovom Lomm.
Foto: STA

Postavitev z besedili, izbranimi Lavričevimi deli in primerjalnim gradivom z najrazličnejših področij in obdobij vizualne kulture izpostavlja 18 slogovnih, motivnih in pomenskih sklopov, ki uveljavljajo specifiko te govorice. Slikovno gradivo obsega skupaj približno 400 reprodukcij.

Poleg 19 študijskih panojev bo razstavljenih približno 30 izvirnikov iz najpomembnejših Lavričevih stripovskih albumov. Na razstavi bo na ogled tudi film Državljan Diareja ali kdo je Tomaž Lavrič v režiji Dušana Moravca (2013). Večina domačih in tujih izdaj umetnikovih albumov bo na ogled v vitrinah, medtem ko jih bo nekaj na voljo za listanje v posebnem Diarejinem kotičku razstavišča.

Lavrič, ki velja za vodilnega avtorja slovenske t. i. devete umetnosti, se z neverjetno lahkoto sprehaja med žanri ter gledalca vedno znova preseneča s slogovnimi preobrazbami in neizčrpno ustvarjalno domišljijo. S svojimi bistroumnimi in izbrušenimi komentarji sveta se kaže kot rahločuten spremljevalec celovitega družbenega dogajanja, kar izpričuje Diareja in mnoge druge risarske in besedilne izjave za Mladino, kjer, kot so zapisali v Cankarjevem domu, že leta šili kritično pero.

Tomaž Lavrič (1964) sodi v generacijo avtorjev, ki so se začeli stripu resneje posvečati sredi 80 let. V svojih stripih se je loteval aktualnih tem in je po izdajah krajših stripov v samozaložbi izdal svoj prvenec Rdeči alarm. V poznejših albumih, kot je Bosanske basni (1997), je postajal vedno bolj kritičen do aktualnega političnega dogajanja.

Z omenjenimi basnimi je začel sodelovati z ugledno francosko založbo Editions Glenat, pri kateri je pod imenom TBC izdal več stripovskih albumov. Posebno mesto v njegovem opusu ima stripovski album Slepo sonce (2004). Minuli teden ga je predsednik republike Borut Pahor odlikoval z medaljo za zasluge.