Slovenija 17.11.2015 10:43

V Klubu CD Rob Mazurek z elektroakustično paleto skladb

Ljubljana, 17. novembra - V okviru cikla Cankarjevi torki bo v Klubu CD drevi nastopil eden glavnih protagonistov chicaške scene Rob Mazurek, ki svojo 50-letnico proslavlja s številnimi koncerti in izdajami albumov. Na nocojšnjem koncertu, ki ga bo izvedel s skupino Cube SP, bodo zazvenel različne zvrsti, od avant jazza, brazilske folk glasbe do elektronskih zvokov.

Ljubljana. Cankarjev dom. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Cankarjev dom.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Robova elektroakustična paleta, v kateri se kornet dopolnjuje z računalniškim programiranjem, elektroniko in različnimi klaviaturami, se izmika preprostim opredelitvam, so zapisali v Cankarjevem domu (CD).

Njegova trenutna zasedba Black Cube SP združuje nekaj ustvarjalnih in domiselnih glasbenikov glasbene scene Sao Paula. Povezuje člane priznanega tria Sao Paulo Underground (Mazurek, Guilherme Granado in Mauricio Takara) in Thomasa Rohrerja, mojstrskega poustvarjalca na tožeči brazilski violi rabeca.

"Glasbo sestava zaznamujejo z elektroniko obrobljena Tropicalia, brbotajoče zvočne teksture, predrzno lepe melodije, razsežna improvizacijska paleta in radostno strastna medigra," so zapisali v CD. Zasedba navdušuje s potentnim in duhovno navdihujočim tokom avant jazza, brazilske folk glasbe ter elektronskih in psihedeličnih zvokov.

Rob Mazurek, ki ga je vodilna italijanska revija Musica Jazz! izbrala za glasbenika leta, se je nedavno pojavil na naslovnici revije The Wire. Kot glasbenik neprestano gostuje po svetu ter velja za enega najbolj drznih in iskanih raziskovalcev zvoka danes.

Potem ko se je po daljšem bivanju v Sao Paulu vrnil v Chicago, danes vodi več bendov in piše avtorske skladbe za različne zasedbe, kot so Chicago Underground Duo, Exploding Star Orchestra, Sao Paulo Underground, Pharoah & The Underground in nedavno Black Cube SP.