Slovenija 18.11.2015 14:22

V NUK razstava o zgodovini in sedanjosti slovenskega jezika

Ljubljana, 18. novembra - V razstavni dvorani Narodne in univerzitetne knjižnice (NUK) bo od četrtka na ogled razstava Poljub z jezikom: slovnice in slovarji slovenskega jezika od začetkov do danes. Na ogled bo več kot 150 slovnic in slovarjev, razstava pa med drugim prinaša tudi vpogled v sodobno tehnologijo jezika. Povezana je s četrtkovim simpozijem Obdobja.

Vodja rokopisne zbirke NUK Marijan Rupert je za STA povedal, da so na razstavo Poljub z jezikom že dolgo čakali: "Na njej bodo prvič skupaj zbrani vsi slovarji in slovnice, nastali od začetkov ukvarjanja s slovenskim jezikom do danes. Skozi razstavo je razvidno, kako se je slovenščina skozi zgodovino razvijala in konstituirala."

Povod za razstavo je bil četrtkov mednarodni slovenistični znanstveni simpozij Obdobja, na katerem se bodo letos posvetili temi Slovnica in slovar - aktualni jezikovni opis. Udeleženci simpozija, ki prihajajo tudi iz tujine, si bodo lahko na razstavi tudi v živo ogledali izvirno gradivo, ki priča o razvoju slovenščine.

Postavitev sta pripravila profesor z Inštituta za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU Kozma Ahačič ter profesorica na Filozofski fakulteti Mojca Smolej. Ahačič se je posvetil predvsem zgodovinskemu delu, vse do izida Slovenske slovnice Jožeta Toporišiča v 70. letih minulega stoletja, Smolejeva pa je prevzela sodobnejši del.

Zgodovinsko najpomembnejša dela za razvoj slovenščine so predstavljena v vitrinah. Gre za 79 knjig in 17 rokopisov. Ti so po Ahačičevih besedah še posebej zanimivi, ker so tudi strokovni javnosti manj znani. Po njegovih besedah je glavno sporočilo razstave, da imamo Slovenci bogato tradicijo slovarjev in slovnic v slovenskem jeziku.

Med zanimivejšimi eksponati sta neizdani slovnici Tomaža Kumedeja in Jurija Japlja s konca 18. stoletja, manj znani slovar Valentina Vodnika v več kot 60 zvezkih z začetka 19. stoletja ter rokopis slovarja, katerega avtor si je zamislil, da bi slovenščino zapisovali z grškimi črkami (1854). Marsikoga bo navdušila tudi prva elektronska izdaja slovenske slovnice na disketah.

Sodobnejši del postavitve poudarja vlogo tehnologije jezika, ki je aktualna zadnje desetletje. Ta se dotika na primer tega, da lahko šolar s pomočjo pametnega telefona naredi domačo nalogo na avtobusu na poti iz šole ali da lahko nekdo, ki bi rad napisal pesem, a ne najde prave rime, ustreznico poišče v slovarju rim.

Kljub vsej uporabnosti tehnologije Smolejeva opozarja na previdnost pri njeni rabi, saj so s študenti na konkretnih primerih že ugotovili, da kljub vsemu tudi računalnik ni vseved in da se tudi ob rabi raznih prevajalnikov ali programov za lektoriranje pojavljajo napake: "Kljub vsej pomoči se uporabniki ne smemo izključiti!"

Razstava je zasnovana tudi interaktivno. Poleg klasične postavitve se bo mogoče s pomočjo elektronskih tablic podučiti, kako se jezik uporablja danes. Postavitev bo na ogled do 30. januarja.