Svet 19.11.2015 5:30

V nemški prestolnici razstava Max Beckmann in Berlin

Berlin, 19. novembra - V Berlinski galeriji bodo v petek odprli razstavo z naslovom Max Beckmann in Berlin, ki pripoveduje o raznolikem in pomembnem odnosu, ki ga je umetnik imel do mesta. Postavitev združuje okoli 50 pomembnejših umetnikovih del, ki so ali nastala v Berlinu ali pa so z mestom povezana tematsko.

Ob Beckmannovih delih so predstavljena dela umetnikovih sodobnikov, med drugim Edvarda Muncha, Maxa Liebermanna, Franza Marca in Ernsta Ludwiga Kirchnerja, piše nemška tiskovna agencija dpa. "Beckmanna nismo hoteli predstaviti kot osamelca v zgodovini umetnosti, ampak kot predstavnika svojega časa, obdanega s sodobniki," je dejala kuratorica razstave Stefanie Heckmann. Razstava bo na ogled do 15. februarja 2016.

Beckmann (1884-1950) se je rodil v Leipzigu. Študiral je v Weimarju, od leta 1904 je bil svobodni umetnik v Berlinu. Med 1. svetovno vojno je služil v saniteti nemške vojske in doživel živčni zlom. Leta 1937 so nacisti njegove slike označili za "izrojeno umetnost" in jih odstranili iz muzejev. Emigriral je v Amsterdam in nato v ZDA, kjer je prebival do svoje smrti.

Kot predstavnik ekspresionizma je Beckmann odkrito in dramatično slikal človekovo ogroženost v vsakdanjem življenju in nevarnost nebrzdanega nasilja. Značilnost njegovih slik je črna obroba posameznih groteskno zmaličenih likovnih elementov in tesnobno vzdušje. Veliko se je ukvarjal z avtoportretom, ki mu je služil kot sredstvo samorefleksije.