Svet 20.11.2015 5:00

V Metropolitanskem muzeju v New Yorku razstava o Jacqueline de Ribes

New York, 20. novembra - Metropolitanski muzej v New Yorku je najnovejšo razstavo posvetil francoski modni oblikovalki Jacqueline de Ribes. Modna ikona 20. stoletja je navdihovala številne kolege in umetnike, med njimi fotografa Richarda Avedona, oblikovalce, kot so Giorgio Armani, Pierre Balmain in Yves Saint Laurent, pa tudi pisatelja Trumana Capoteja.

ZDA, New York. New York. Arhiv STA. Foto: Robi Poredoš/STA

ZDA, New York.
New York.
Arhiv STA.
Foto: Robi Poredoš/STA

Velika razstava z naslovom Umetnost stila, ki so jo odprli ta teden, na ogled pa bo do 21. februarja prihodnje leto, prikazuje fotografije, filme, predvsem pa primerke njene garderobe, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Postavitev priča o tem, kako se je njeno zanimanje za modo razvijalo od začetkov do mednarodne prepoznavnosti.

Leta 1929 rojena De Ribesova, ki izhaja iz aristokratske francoske družine, je v svetu modnega oblikovanja prisotna že več desetletij, v letih od 1982 to 1995 je vodila tudi svoj oblikovalski posel. Njene kreacije so nosila znana imena, med njimi Joan Collins, Raquel Welch in Cher.

Čeprav je razstava posvečena njenemu okusu in slogu, pa gradivo iz njenega osebnega arhiva razkriva tudi njeno široko razvejano poklicno delovanje, v katerem se je preizkusila kot gledališka impresarka, televizijska producentka, notranja oblikovalka in organizatorka mednarodnih dobrodelnih prireditev, piše na spletni strani muzeja.