Slovenija 20.11.2015 8:30

V SMG nocoj hibridni dogodek Communitas na izpitu

Ljubljana, 20. novembra - V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bo nocoj premiera hibridnega dogodka Communitas na izpitu, ki združuje predstavo, koreografijo, družabno igro in happening. Ljubljanska epizoda bo nastala v sodelovanju z avtorjema Ano Vujanović in Sašem Asentićem ter igralci in dramaturgi SMG. Ponovitvi bosta na sporedu v soboto in nedeljo.

Ljubljana. Poslopje Slovenskega mladinskega gledališča. Foto: Tamino Petelinšek / STA

Ljubljana.
Poslopje Slovenskega mladinskega gledališča.
Foto: Tamino Petelinšek / STA

Dogodek Communitas na izpitu (Epizoda Ljubljana) preizprašuje, ali so posamezniki sposobni konstruktivnega sodelovanja in razumevanja drug drugega. Zasnovan je po načelih družabnih iger in simulacije, ki so odprta za sodelovanje vseh v občinstvu. Prizorišče postane točka javnega prostora, kjer državljani razpravljajo o bistvenih družbenih vprašanjih in ob fiktivnih situacijah razmišljajo o mogoči prihodnosti družbe.

Skupnost bo v tej predstavi postala gledališka zgodba, ki si jo pripovedujemo sami o sebi, in koreografska predstava, ki jo izvajamo brez opazovalcev. Glede na to, da je vsaka ponovitev odvisna od sodelovanja občinstva, je vsaka enkraten dogodek (epizoda), niz novih dogodkov z nepredvidljivim izidom. Predstava se konča z javnim forumom, diskusijo o izkušnjah sodelujočih, in z zgodbami, ki smo jih pri tem povedali skupaj, so zapisali v SMG.

Ljubljanska epizoda bo temeljila na raziskovanju slovenske družbe, mehanizmov socialistične skupnosti iz preteklosti in neoliberalnega kapitalizma danes. "To bo simbolna gesta, poziv k sodelovanju pri odločanju in zahteva po državljanski, družbeni higieni," menijo v gledališču.

Dogodek je nastal v sklopu programa Mladinsko_Lab, moderirali ga bodo Ivan Godnič, Draga Potočnjak, Katarina Stegnar, Blaž Šef, Stane Tomazin ter Dragana Alfirević k. g.

Po nocojšnji premieri bo v SMG v okviru Mladinskega diskurza potekal pogovor z naslovom Kako je nastajala predstava Communitas na izpitu?, na katerem bosta sodelovala avtorja Vujanovićeva in Asentić.