Svet 20.11.2015 6:00

Mineva 90 let od rojstva ruske balerine Maje Plisecke

Moskva, 20. novembra - Pred 90 leti se je na današnji dan v Moskvi rodila ruska balerina Maja Plisecka, ena največjih plesalk druge polovice 20. stoletja. Bila je znana po virtuozni tehniki, visokih skokih, izjemni muzikalnosti in igralski prepričljivosti. Plesala je vse velike lirične vloge klasičnega modernega baletnega repertoarja. Umrla je maja letos v Münchnu.

Brnik. Ruska balerina Maja Plisecka in ruski skladatelj Rodion Ščedrin. Foto: Tinkara Zupan/STA Arhiv STA

Brnik.
Ruska balerina Maja Plisecka in ruski skladatelj Rodion Ščedrin.
Foto: Tinkara Zupan/STA
Arhiv STA

Plisecka je med letoma 1934 in 43 študirala na baletni šoli Bolšoj teatra v Moskvi. V dolgi in izredno uspešni karieri je odplesala številne vodilne baletne vloge v Bolšoju, kjer je bila med letoma 1943 in 1989 primabalerina.

Od leta 1984 je bila direktorica baleta rimske opere, od 1987 direktorica Nacionalnega španskega baleta v Madridu. Poročena je bila z ruskim skladateljem Rodionom Konstantinovičem Ščedrinom. Od leta 1972 je tudi sama koreografirala.

Največji uspeh je dosegla v baletih Labodje jezero, Umirajoči labod, Romeo in Julija in Bahčisarajski vodnjak. Posebej zanjo sta balete napisala Sergej Sergejevič Prokofjev (Kamniti cvet) in Aram Iljič Hačaturjan (Spartak).

Življenje Plisecke je sicer zaznamovalo politično preganjanje. Njen oče je izginil leta 1938 med političnim pregonom v času diktatorja Josefa Stalina. Balerina je šele 52 let kasneje izvedela, da je bil kmalu po aretaciji ustreljen.

Ko je bila stara 11 let, so njeno mati, slavno igralko, deportirali v Kazahstan. Kot "hčerka sovražnikov ljudstva" je imela Plisecka prepoved potovanja iz države. Šele šest let po Stalinovi smrti, leta 1959, ko ji je bilo 34 let, je lahko z Bolšojem odpotovala na gostovanje v ZDA.