Svet 22.11.2015 5:00

Prihodnji Berlinale bo retrospektivo posvetil nemškemu filmu

Berlin, 22. novembra - Mednarodni filmski festival v Berlinu bo v 66. izdaji retrospektivo posvetil delčku zgodovine nemškega filma. Pod naslovom Nemčija 1966 - ponovno definiranje kinematografije bodo prikazali filme, ki so nastali v letu, prelomnem za nemški film. Berlinale bo potekal od 11. do 21. februarja.

Nemčija, Berlin. Mednarodni filmski festival Berlinale. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Mednarodni filmski festival Berlinale.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

Kot piše na spletni strani Berlinala, je bilo leto 1966 prelomno v zgodovini nemške kinematografije, v zraku so bile spremembe. V bivši Zahodni Nemčiji so se avtorji v svojih filmih lotevali protislovij ekonomskega čudeža, v Vzhodni Nemčiji so mladi režiserji preizpraševali vsakdanje življenje v socializmu.

Novemu nemškemu filmu je uspel mednarodni preboj, v Vzhodni Nemčiji pa je bila na 11. plenumu centralnega komiteja socialistične stranke decembra 1965 skoraj polovica predvidenih igranih filmov državnega filmskega studia Vzhodne Nemčije, ki bi nosili letnico 1966, prepovedana. S to nasilno prekinitvijo razvoja na eni strani je bila izgubljena tudi priložnosti za medsebojno vrednotenje, ki ga bo zdaj omogočila retrospektiva.

Prikazali bodo okrog 20 igranih in dokumentarnih filmov iz Vzhodne in Zahodne Nemčije, tako kinematografskih kot televizijskih. V retrospektivo pa bodo vključili še 30 srednje- in kratkometražnih filmov, kar je bil značilen format tistega časa.