Svet 21.11.2015 6:00

V Berlinu danes Žižek, v nedeljo še Jančar

Berlin, 21. novembra - Na festivalu Stadt Land Buch bosta zvečer v kinu Babylon gostovala filozofa Slavoj Žižek In Jela Krečič. Razpravljala bosta na temo Rojstvo komedije iz duha obupa. V nedeljo, na zadnji dan festivala, bo v Nemškem gledališču Drago Jančar s še štirimi avtorji, tudi nobelovko Herto Müller, razmišljal o begu, domovini in prišlekih.

Ljubljana. Filozof Slavoj Žižek. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Filozof Slavoj Žižek.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Žižek in Krečičeva bosta govorila o romantični komediji in njenem družbenem naboju, filmskih pripovednih vzorcih komedij zgodnjega Hollywooda in njihovem prenosu v sedanji čas. Iztočnici za razpravo bosta romaneskni prvenec Krečičeve Ni druge in filmi Ernsta Lubitscha.

Pogovoru bo sledila projekcija Lubitschevega filma To be or not to be iz leta 1942. Žižek bo nato še gost v Volksbühne, kjer bo spregovoril o prihodnosti Evrope.

Festival se bo sklenil v nedeljo, na zaključnem dogodku bodo brali F. C. Delius, Herta Müller, Jančar, Joanna Bator in Bahman Nirumand. Gostje bodo govorili o begu in izgonu, o prišlekih in domovini. Avtorji, gledališče in založbe so se odpovedali honorarju, izkupiček od vstopnine bo namenjen pomoči beguncem na mejah Evropske unije.

Država v gosteh na festivalu Stadt Land Buch, ki v Berlinu poteka od nedelje, je Slovenija. Na več dogodkih so doslej nastopili Samira Kentrić, Marko Sosič, Vlado Kreslin, Andrej E. Skubic in Miha Mazzini. V Berlinu so se mudili tudi slovenski založniki in pletli vezi z nemškimi kolegi. Vse to sodi v del širših priprav Slovenije kot častne gostje Frankfurtskega knjižnega sejma čez nekaj let.

Kot je za STA povedal direktor Javne agencije za knjigo RS (JAK) Aleš Novak, je berlinski projekt uvod v intenzivnejšo fazo priprav. "Na organizacijski, programski in logistični ravni smo dobili precej uporabnih informacij in že sedaj ga lahko, čeprav festival še teče, ocenimo kot zelo uspešnega," je povedal Novak.

V prihodnjem letu JAK v sodelovanju z dunajsko Skico pripravlja večjo turnejo slovenskih avtorjev na Dunaju. "Dogovarjamo se, da bi bili gostje na münchenskem festivalu, v Slovenijo bomo povabili več nemških založnikov in novinarjev, z vodstvom frankfurtskega sejma smo se dogovorili, da nas spomladi obiščejo v Ljubljani, pripravljamo pa tudi seminar za prevajalce v nemški jezik. Slovenskim avtorjem in založnikom bomo omogočili, da bodo bolj prisotni v tujini in da se bodo tam srečali s pravimi ljudmi," je o nadaljnjih načrtih še povedal Novak.