Slovenija 22.11.2015 5:00

Festival Liffe danes še zadnji dan s projekcijami v Ljubljani in Mariboru

Ljubljana, 22. novembra - Po sobotni podelitvi nagrad se bodo danes še do poznih večernih ur v Ljubljani in Mariboru vrstile projekcije v sklopu 26. mednarodnega filmskega festivala Liffe. Nagrada vodomec, ki jo dobi še neuveljavljen režiser za film, prikazan v sekciji Perspektive, je letos pripadla islandskemu filmu Ovna v režiji Grimurja Hakonarsona.

Ljubljana. 26. ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
26. ljubljanski mednarodni filmski festival - Liffe.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Film Ovna si je nagrado prislužil za dramaturško prepričljivo in dosledno izpeljano režijo močne, čustvene zgodbe o svetu, ki potrebuje več razumevanja, dialoga in navsezadnje tudi ljubezni, je v utemeljitvi zapisala žirija.

Film pripoveduje o bratih Gummiju in Kiddiju, ki v odročni dolini na Islandiji skrbita za svojo čredo plemenskih ovac. A čeprav si možakarja delita tako poklic kot zemljo, med seboj ne govorita že 40 let. Ko Kiddijevo čredo prizadene smrtonosna bolezen, oblasti s ciljem zamejitve bolezni odredijo odstrel vseh ovc v dolini. Vendar se brata ne predata, ampak poskuša vsak izmed njiju odgnati težave, kakor to najbolje zna.

Nagrado FIPRESCI svetovnega združenja filmskih kritikov in novinarjev je prejel drugi celovečerec Olma Omerzuja Družinski film. Žirija je film označila za mojstrsko zasnovano in pretanjeno družinsko dramo o vrzeli med videzom in resničnostjo, film, v katerem preseneti odlična igra hišnega ljubljenčka.

Družinski film gledalca popelje v skrivnosti navidez povsem vsakdanje družine, ki jo načneta nepričakovana dogodka. Mož in žena s psom odideta na križarjenje, njuna najstniška otroka pa ostaneta sama doma, kjer končno lahko uživata svobodo brez starševskega nadzora. Potem se nekega dne starša prenehata oglašati z drugega konca sveta. Njun pes se je, kot kaže, rešil, a se na samotnem otoku bori za preživetje.

Občinstvo pa je izbralo brazilski film Druga mama, ki je bil prikazan v sekciji Panorama. Film Anne Muylaert je na spletni strani festivala označen kot presenetljivo dinamična in duhovita družinska drama, ki ob raziskovanju zapletenega odnosa med materjo in zapuščeno hčerjo vseskozi podaja tudi oster in dosleden družbenokritični komentar.

Letošnji Liffe je ponudil 99 celovečernih in 16 kratkih filmov iz 53 držav. Po navedbah organizatorjev je bilo izdanih 44.000 vstopnic, 46 projekcij je bilo razprodanih.

Največ zanimanja je bilo za filme Taksi Jafarja Panahija, Mladost Paola Sorrentina, Jastog Yorgosa Lanthimosa, Nemirna obala Luce Guadagnina, Moja mama Nannia Morettija in Mustang, katerega režijo podpisuje Deniz Gamze Erguven. Izdanih je bilo 44.000 vstopnic.

V ponedeljek bosta v Kosovelovi dvorani še projekciji dveh zmagovalnih filmov. Ob 18. uri bo projekcija Družinskega filma, ob 20. uri pa si bo mogoče ogledati še film Ovna.