Svet 24.11.2015 6:00

Nemčije na Evroviziji ne bo predstavljal Xavier Naidoo

Berlin, 24. novembra - Nemčija je umaknila napoved, da jo bo na 61. tekmovanju za pesem Evrovizije prihodnjo pomlad predstavljal Xavier Naidoo. Pevec indijsko-afriških korenin, ki je v Nemčiji prodal na milijone plošč, je naletel na številne kritike in očitke, češ da naj bi bile njegove pesmi, kot je Wo wir sind isch vorne, antisemitske in homofobne.

Pevca je na internem natečaju izbrala nemška televizija ARD. Skladbo, ki bi se potegovala na tekmovanju za pesem Evrovizije, naj bi mu pripravilo več priznanih nemških skladateljev, izbralo pa naj bi jo občinstvo, piše na uradni spletni strani tekmovanja.

Vendar so izbiro pri ARD po kritikah in protestu protirasističnih skupin umaknili. Po pisanju britanskega BBC sicer zavračajo obtožbe, da bi bil Naidoo rasist, zato so jih očitki presenetili. Ker pa menijo, da morata biti v ospredju Evrovizije zabava in razumevanje med ljudmi, bodo kmalu izbrali drugo, bolj nevtralno ime.

Tekmovanje za pesem Evrovizije bo potekalo prihodnjo pomlad v Stockholmu. Predvidena datuma za polfinalni tekmovanji sta 10. in 12. maja, finale bo 14. maja.

Po nekaterih državah že potekajo prvi predizbori za pesmi, s katerimi se bodo predstavljale maja v Stockholmu. Ciper se je odločil, da bo njihovo državo zastopal band Minus One, na tekmovanje ponovno prihaja Avstralija.

Švedska prestolnica bo tekmovanje gostila po letošnji zmagi Šveda Mansa Zelmerlöwa na Dunaju, kjer je Slovenijo zastopal duo Maraaya.