Slovenija 24.11.2015 11:51

Nostalgična komedija v SLG Celje močna zgodba o odnosih in minljivosti

Celje, 24. novembra - V Slovenskem ljudskem gledališču (SLG) Celje bodo v petek krstno uprizorili Nostalgično komedijo Vinka Möderndorferja v režiji Borisa Kobala. Nostalgična komedija je preplet prizorov iz treh različnih obdobij v življenju nekega para, je življenjski obračun para, pri čemer se istih dogodkov iz skupnega življenja spominjata vsak po svoje.

Kot je na današnji novinarski konferenci povedala upravnica gledališča Tina Kosi, je predstava pomešala energijo igralcev različnih generacij. Nostalgična komedija, ki jo je Möderndorfer poslal na natečaj za žlahtno komedijsko pero, je po njeni oceni topla in vedra ter vmes tudi boleča predstava.

V Nostalgični komediji dvojico spoznamo kot mlad, zaljubljen par, v zgodnjih srednjih letih, ko ustvarjata družino, in kot ostarel par, ki je uspel previhariti vse življenjske viharje. Spoznamo, kaj ju je združevalo in kaj ju je razdruževalo, poglobimo se v njun odnos, težave in radosti njunega življenja.

Njuna pogleda na skupno preteklost sta različna, vsak po svoje sta si v spomin zapisala pomembne dogodke in jih po svoje interpretirala. Komedija govori o različnih percepcijah življenja, vsak človek si zapomni svoje detajle, svoje občutke in reakcije, vsak dojema reakcije nekoga drugega drugače, so o predstavi zapisali v gledališču

Kot so še zapisali, resnica ni nikoli objektivna, je subjektiven pogled na posamezen dogodek in zato ima vsak človek svojo resnico. Starec in Starka imata različna pogleda na njun odnos tekom njunega življenja, kljub temu pa je njunim pogovorom in spominom skupna nostalgija - hrepenenje po časih, ki so minili, po čustvih, ki sta jih čutila drug do drugega, po stvareh, ki jih ni več, ne nazadnje, po življenju, ki se je izteklo.

Nostalgična komedija je intimna in močna zgodba o družini, družinskih odnosih, staranju, minljivosti in smrti, še piše v gledališkem listu.

Igrajo Anica Kumer, Evgen Car, Tanja Potočnik, Bojan Umek, Liza Marija Grašič, Aljoša Koltak, Barbara Medvešček in Igor Žužek. Dramaturginja predstave je Tatjana Doma, scenografinja Urša Vidic, kostumografinja Sara Smrajc Žnidarčič, avtor glasbe Petar Eldan in lektor Jože Volk.