Svet 24.11.2015 13:13

Mustang dobitnik filmske nagrade lux

Strasbourg, 24. novembra - Film Mustang režiserke Deniz Gamze Ergüven je dobitnik filmske nagrade lux, ki jo podeljuje Evropski parlament. Dobitnika nagrade je na današnjem plenarnem zasedanju parlamenta v Strasbourgu razglasil predsednik Martin Schulz.

Francosko-turško-nemška koprodukcija predstavi družbeno, z lokalnimi tradicijami podprto, zapiranje mladih deklet v Turčiji. Kot je dejal Schulz, Mustang prikazuje pet močnih žensk, ki se želijo izviti iz patriarhalne in hinavske družbe.

Režiserka pa je ob prejemu nagrade dejala: "Sporočilo, ki mi ga daje ta nagrada, odpira nova vprašanja o temi filma."

Schulz je izpostavil še občutljivost za raznolikost, ki jo poudarja nagrada. V luči nedavnih terorističnih napadov je prepričan, da moramo biti pripravljeni braniti idejo, ki nas dela to, kar smo, pred uničevalnim pohodom ljudi z "neumno ideologijo".

Namen evropske filmske nagrade lux je podpreti evropsko kinematografijo in spodbuditi režiserje, da se lotijo vprašanj, povezanih z evropskimi vrednotami in socialnim položajem.

Med letošnjimi finalisti za nagrado lux sta bila še filma Sredozemlje režiserja Jonasa Carpignana in Učna ura (Urok) režiserjev Kristine Grozeve in Petra Valčanova.

Carpignano s svojim celovečernim prvencem ocenjuje aktualno problematiko preseljevanja migrantov preko Mediterana v iskanju svobode in varnosti, medtem ko Kristina Grozeva in Petar Valčanova usmerjata pogled na šolsko okolje, kjer finančna stiska ogrozi udobno življenje.

Vse tri filme so si gledalci v državah EU lahko ogledali na brezplačnih projekcijah v okviru filmskih dnevov lux, ki so se zvrstili v vseh 28 državah članicah EU. Filmi so bili tudi podnaslovljeni v vseh 24 uradnih jezikov unije. Vsi so bili predvajani na beneškem filmskem festivalu, prav tako si jih je bilo mogoče ogledati na ljubljanskem filmskem festivalu Liffe.

Lani je filmska nagrada pripadla poljsko-danski koprodukciji Ida v režiji Pawla Pawlikowskega.