Slovenija 25.11.2015 8:00

Na Magistratu jubilejni razstavi Društva likovnikov Ljubljana

Ljubljana, 25. novembra - V zgodovinskem atriju Mestne hiše bodo drevi odprli razstavi 35. Ex Tempore - Podoba Ljubljane in razstavo likovnih del ob 45. obletnici Društva likovnikov Ljubljana. S postavitvama bodo obeležili dva jubileja, poleg društvenega še 35-letnico pripravljanja razstave Ex Tempore. Združeno razstavo bo odprl ljubljanski župan Zoran Janković.

Ljubljana. Ljubljanski župan Zoran Janković. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana.
Ljubljanski župan Zoran Janković.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Na veliki združeni razstavi bo na ogled več kot 50 likovnih del, podelili bodo nagrade in priznanja. Ob obletnici ustanovitve društva so izdali tudi razstavni katalog.

Motivni razpon razstavljenih del v okviru široke teme Podoba Ljubljane zajema tako panoramske prizore, poglede na Ljubljanico, ulice in trge, kot tudi vpetost mesta v krajinsko okolje, posamezni mestni motivi pa so lahko tudi sestavni deli fantazijskih in abstraktnih kompozicij.

Razstava potrjuje, da mestna veduta ostaja zanimiv likovni motiv in izziv, ki omogoča vzpostavitev ustvarjalnega dialoga med izbranim motivom in njegovim likovnim interpretom, so sporočili organizatorji.

Ex Tempore se je v svoji 35-letni zgodovini uvrstil med najpomembnejše likovne prireditve, vezane na določeno temo, na kateri sodelujejo ljubiteljski ustvarjalci. Izbor tematike sta v enaki meri narekovala dejstvo, da je sedež organizatorja v Ljubljani kot tudi nekateri premiki na likovnem področju, je zapisal umetnostni zgodovinar Damir Globočnik.

Društvo likovnikov Ljubljana je bilo ustanovljeno leta 1970 kot neprofitno društvo ljubiteljske ustvarjalnosti z imenom Društvo likovnih samorastnikov. V svojem največjem razmahu v 80. letih je imelo društvo več kot 200 članov, trenutno pa jih šteje 45.

Tematske in druge razstave so v črnuški Likovni galeriji, sicer pa društvo veliko pozornost namenja likovnemu izobraževanju. Člani delujejo na različnih področjih likovne umetnosti: slikarstvo, grafika, kiparstvo, keramika, lončarstvo, fotografija in video. Zastopane so skorajda vse zvrsti likovne umetnosti, med katerimi pa prevladuje slikarstvo.