Slovenija 25.11.2015 5:00

Slovenski knjižni sejem na široko razpira vrata

Ljubljana, 25. novembra - Slovenski knjižni sejem (SKS) v 31. izdaji prinaša tri ključne novosti. V smer internacionalizacije je stopil s predstavitvijo častne gostje Francije, bolj živahen bo zaradi otroškega festivala Cicifest, bolj družaben pa zato, ker se bo podal izven zidov Cankarjevega doma. Knjižni sejem obiskovalce v Cankarjev dom vabi od 9. ure dalje.

Ljubljana, CD. 31. slovenski knjižni sejem. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, CD.
31. slovenski knjižni sejem.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, CD. 31. slovenski knjižni sejem. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, CD.
31. slovenski knjižni sejem.
Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana. Knjižni sejem, knjige, branje, bralna kultura, založbe. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjižni sejem, knjige, branje, bralna kultura, založbe.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V ospredju 31. SKS je Francija z odmevnimi gosti Pascalom Brucknerjem, Jacquesom Rancierom in Fredericom Beigbederjem. Pisatelj in filozof Bruckner v Slovenijo prihaja ob izidu slovenskega prevoda avtobiografskega romana Pridni sinko. Obiskovalcem se bo predstavil že popoldan ob 18. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

Filozof Rancier v Slovenijo prihaja ob izidu knjige Aisthesis: Prizori iz estetskega režima umetnosti. Rancier bo v sklopu sejma predaval v četrtek, sledil bo pogovor z njim. Posvečena mu bo tudi mednarodna konferenca na temo Estetski režim umetnosti: Razsežnosti Rancierove teorije.

Beigbeder pa bo predstavil prevod novega romana Oona & Salinger. Obiskovalci sejma ga bodo lahko pobližje spoznali v soboto. Sejma se bodo udeležili tudi drugi francoski gostje, ki bodo med drugim sodelovali na Založniški akademiji.

V sklopu SKS bodo letos prvič pripravili festival Cicifest, namenjen otrokom do desetega leta starosti. V Cankarjevem domu bo stal Cicigrad, potekale bodo številne delavnice, na sporedu bodo tudi gledališke in lutkovne predstave ter druženja z avtorji.

Sejem bo letos prvič gostoval zunaj zidov Cankarjevega doma. Brezdomce bo na Metelkovi obiskal pisatelj Nejc Gazvoda, pisatelj Andrej E. Skubic bo obiskal Zavod za usposabljanje invalidne mladine Kamnik (CIRIUS), pesnica Cvetka Bevc pa Zavod za prestajanje kazni zapora Ig.

Izbranim, aktualnim temam se bodo kot vsako leto posvetili na Debatnih kavarnah in Forumu za obiskovalce. Pestro dogajanje bo tudi na odru Društva slovenskih pisateljev, v goste sejma pa ponovno prihaja KulinArfest. Poleg Schwentnerjeve nagrade, ki so jo sinoči izročili Bediti Mlinar, bodo na sejmu podelili še številne nagrade. Med njimi drugič veliko sejemsko nagrado knjiga leta 2015.

V sklopu SKS se bo sicer na 84 stojnicah predstavilo 73 založb in 33 malih založnikov. Skupno bo sejem ponudil 277 dogodkov. Z razstavo se bodo organizatorji ob 90-letnici poklonili striparju in animatorju Mikiju Mustru, ki je svoja legendarna lika posodil tudi za sejemsko likovno podobo. V četrtek in petek bo sejem odprt do 22. ure, sklenil se bo v nedeljo.