Svet 27.11.2015 5:30

V Rimu na ogled postavili 2400 let stare freske iz Paestuma

Rim, 27. novembra - V Muzeju karabinjerjev v Rimu so na ogled postavili pet fresk, ki so bile pred desetletji ukradene iz arheološkega najdišča Paestum na jugu Italije in ki jih je italijanska policija odkrila pred nedavnim. Freske datirajo v 3. in 4. stoletje pr.n.št, v čas, ko je na območju Paestuma živelo ljudstvo Lukanijcev.

Dragocene freske prikazujejo ženske, ki pozdravljajo vojščake na konjih, ki se z vojnim plenom vračajo domov. Ukradene so bile z ene od grobnic v Paestumu, piše nemška tiskovna agencija dpa.

"Razstaviti tako monumentalne freske iz tistega časa, je nekaj izjemnega. V Paestumu jih je sicer več sto, vendar je nekatere mogoče videti, druge spet ne. Je pa prav vsaka grobnica edinstvena," je dejal direktor arheološkega najdišča Peastum Gabriel Zuchtriegel.

Arheologi so med izkopavanji v 60. letih minulega stoletja v Paestumu odkrili okoli 200 grobov Lukanijcev, ljudstva, ki je živelo v Pestumu, preden je mesto prišlo pod Rimljane. Arheološko najdišče Pestum, ki je vpisano na Unescov seznam naravne in kulturne dediščine, se ponaša tudi s tremi antičnimi templji, ki so med najbolj ohranjenimi na svetu.

Ukradene freske je italijanska policija odkrila marca v Campione d'Italia. V Muzeju karabinjerjev bodo na ogled do 10. januarja, nato jih bodo vrnili v Paestum.

Kot je Zuchtriegel še povedal dpa, so bile freske verjetno ukradene v 70. letih minulega stoletja. Tatovi so jih razrezali in morda celo retuširali. Danes jih tako več ni mogoče postaviti v kontekst, saj sta neznani tudi njihova izvorna lokacija in vsebina grobov.

Zuchtriegel, 34-letni nemški arheolog, ki se je letos znašel med tujci, ki so prevzeli vodenje nekaterih italijanskih muzejev, je še povedal, da se kraje še vedno dogajajo. In te težave tako dolgo ne bo mogoče rešiti, dokler bodo brezvestni trgovci z umetninami pripravljeni kupovati umetnine dvomljivega izvora, je poudaril.