Svet 28.11.2015 6:00

Ob obletnici Alice v Čudežni deželi muzikal za internetno generacijo

London, 28. novembra - V gledališču Olivier v Londonu so v petek uprizorili muzikal wonder.land ob 150-letnici Alice v Čudežni deželi Lewisa Carrolla. Knjiga je bila zgolj izhodišče, saj predstava govori o zabrisanih mejah med resničnim in virtualnim svetom. Glasbo je napisal frontman skupine Blur Damon Albarn, libreto in dramsko besedilo pa dramatičarka Moira Buffini.

Muzikal bo v Londonu na ogled do aprila prihodnje leto, nato se bo preselil v pariški Theatre du Chatelet, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zgodba, uglasbena v slogu rock opere, se začne v spalnici dekleta z imenom Aly, problematične najstnice, ki je v sporu s starši, sošolci pa jo zbadajo z žaljivimi sporočili na družabnih omrežjih. Da bi pobegnila, se s pomočjo pametnega telefona poveže s "čudežno deželo", barvitim virtualnim svetom, ki temelji na Čudežni deželi pisatelja Lewisa Carrolla. V njem ustvari Alico, svoj alter ego z vsemi lastnostmi, za katere verjame, da jih v resničnem življenju nima.

Predstava združuje zakonitosti gledališča z digitalno tehnologijo. S tem, ko so zgodbo prenesli v digitalno dobo, režiser Rufus Norris upa, da bo postavila izhodišče za razmislek o tem, kako so nove tehnologije preoblikovale družbene odnose in kako so mobilne naprave postale podaljški človeških hotenj. Muzikal prikazuje tudi stiske v dobi odraščanja in težave pri oblikovanju identitete.

Pevec in avtor skupine Blur Albarn je navdih za muzikal našel v svoji družini. Izhajal je iz odnosa njegove hčere do družabnih omrežij in vseh ostalih stvari, za katere, kot pravi, najverjetneje niti ne ve, da jim sledi na internetu.

Rezultat je bila glasba, ki združuje rock, godbo na pihala, tradicionalne instrumente, elektronske zvoke in zvočno opremo video igre, vse pa prežemajo melanholična besedila, ki spominjajo na njegovi operi Monkey: Journey to the West in Dr Dee, še poroča AFP.

Izvirna Alica v Čudežni deželi je prvič izšla leta 1865. Prevedli so jo v najmanj 174 jezikov, osvojila pa je na milijone oboževalce po vsem svetu, tako mlajših kot starejših. Po njej so posneli tudi nekaj filmov, nazadnje leta 2010 v režiji Tima Burtona.