Slovenija 30.11.2015 10:45

V ljubljanski Operi premiera komedije Kobala in Vodopivca

Ljubljana, 30. novembra - Ljubljanska Opera bo drevi gostila premiero nove predstave komikov različnih generacij - Borisa Kobala in Tina Vodopivca. Primorski humorist in stand up komik bosta v komediji Staro za novo na duhovit način spregovorila o staranju, mladosti, tehnologiji in ljubezni ter odprla večno temo - sinergijo mladih in starih.

Ljubljana. Igralec in režiser Boris Kobal. Foto: Nebojša Tejić/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Igralec in režiser Boris Kobal.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Predstava se na sproščen način loteva vprašanj sobivanja mladih in starih, sprejemanja oziroma nesprejemanja moderne tehnologije in zmožnosti soočanja s hitrim tempom življenja, opozarja pa tudi na pomen zapuščine ene generacije drugi.

Komika se bosta pomerila v spopadu generacij, ki bo mešanica situacijske, verbalne in stand-up komedije. Osnova predstave je njun značilen humor, so sporočili organizatorji.

Humorista sta se spoznala na snemanju oddaje Moja Slovenija, kjer je, kot so zapisali organizatorji, Tin želel duhovičiti, vendar ga je starejši kolega Boris "hitro pospravil v žep". Po daljšem prepričevanju pa je le privolil, da se mladeniču pridruži na odru v avtorski predstavi, ki se je medila kar nekaj časa. Kljub temu, da je med njima 30 let razlike, drug na drugega gledata kot na konkurenco, občasno pa sta tudi prijatelja.

Režiser, igralec in dramatik Boris Kobal se je rodil leta 1955 v Trstu. Po končanem učiteljišču je odšel na Akademijo za gledališče, radio, film in televizijo. Približno 17 let je bil svobodni umetnik. Najprej je začel z delom v tržaškem gledališču, pozneje pa je režiral v večini slovenskih gledališčih. Med letoma 1997 in 2007 je bil direktor in umetniški vodja Mestnega gledališča ljubljanskega.

V svojih režijah se skoraj nikoli ne izogne aktualizaciji, predvsem politični. Pogosto sta njegov nastop ali avtorstvo njegovih kabaretnih predstav povezana s Sergejem Verčem. Nagrajen je bil za tekst Afrika ali Na svoji zemlji. Kot režiser in igralec se je večkrat predstavil tudi televizijskemu občinstvu.

Tin Vodopivec (1982) velja za enega izmed pionirjev novega vala stand up komedije. Ob njegovem debutu leta 2006 je bil namreč žanr stand-up komedije v Sloveniji še povsem nerazvit. Leta 2010 je debutiral na angleških tleh in od tedaj vse uspešneje prodiral tudi na zahteven trg Velike Britanije. Nastopil je v 12 državah, domislice pripoveduje v treh jezikih. Za seboj ima številne domače in tuje zmage. Večkrat je napolnil Štihovo dvorano Cankarjevega doma.