Slovenija 30.11.2015 12:19

V Ljubljani razstava Drugačni svetovi - mlada sodobna fotografija

Ljubljana, 30. novembra - V Centru za sodobno fotografijo - Photon in CUK Kino Šiška bodo drevi ob 19. uri odprli razstavo Drugačni svetovi - mlada sodobna fotografija. Na njej se bo predstavilo 11 uveljavljajočih se fotografov mlajše generacije z območja zahodnega Balkana, ki so bili izbrani na Photonovem natečaju. Razglasili bodo tudi nagrajence natečaja.

Svoje fotografije bodo razstavljali Maša Bajc, Ivan Dorotić, Iztok Klančar, Petra Mrša, Marina Paulenka, Driton Selmani, Mitar Simikić, Marko Stojanović, Lana Stojićević, Eva Šuštar in Mihailo Vasiljević. Kot so zapisali organizatorji, razstava na ogled postavlja njihovo svežo produkcijo in s tem ponuja vpogled v najnovejše tendence sodobne fotografije v širši regiji.

Razstava je del iniciative Mlada sodobna fotografija, ki spodbuja, vrednoti in predstavlja dogajanje med mladimi, še neuveljavljenimi in prihajajočimi generacijami ustvarjalcev, starih do 35 let, ki delujejo na področju sodobne avtorske fotografije. Natečaj Drugačni svetovi v svoji tretji izdaji potrjuje pomembnost tovrstnega projekta, ki si za svoje vodilo postavlja idejo o drugačnosti, odzivnosti in kritični misli.

Tokratna izdaja natečaja ni imela predpisane teme. To je privedlo do zelo široke palete prijavljenih del, tako v smislu raznovrstnih konceptualnih izhodišč kot širokega spektra žanrov, estetik in tehnik. V letu 2015 se je natečaj razširil na širši prostor zahodnega Balkana, zato razstava predstavlja dela mladih umetnikov in fotografov iz držav nekdanje Jugoslavije, kar je privedlo do močnejše konkurence in s tem kakovostnejših del.

Komisija je 11 najboljših izbrala izmed več kot 100 prijavami. Četudi je težko najti rdečo nit med tako raznolikimi deli, so določene prakse dokaj simptomatične. To so bodisi intimistična dela, ki prikazujejo univerzalno skozi partikularno, pa fiktivne konstrukcije stvarnosti, vsebinski in formalni eksperimenti, bodisi dokumentarna dela, ki prikazujejo stvarnost vsakdanjika tukaj in zdaj.

Avtorje je izbrala mednarodna žirija v sestavi Miha Colner (Photon - Center za sodobno fotografijo, Ljubljana), Susanne Gamauf (Fotogalerie Wien, Dunaj) in Gabriella Uhl (neodvisna kustosinja, Budimpešta).

Razstava bo na ogled do 11. decembra.