Svet 1.12.2015 5:30

V Londonu v začetku prihodnjega leta replika Mirojevega studia na Majorki

London, 1. decembra - Brata Eduard in Jordi Mayoral, ki vodita galerijo Mayoral v Barceloni, bosta v Londonu postavila repliko studia španskega umetnika Joana Miroja, v katerem je umetnik ustvarjal na Majorki. Ta bo na Duke Street 6 na ogled od 21. januarja do 12. februarja prihodnje leto.

Vendar pa bo, ko bo Mirojev studio postavljen sredi zimskega Londona, v njem nekaj elementov manjkalo. Predvsem bo manjkala slepeča svetloba Majorke, ki je lila skozi velika okna, manjkala pa bo tudi mumificirana Mirojeva mačka, piše The Guardian.

Eduard in Jordi Mayoral sta galerijo v Barceloni ustanovila pred sedmimi leti, da bi v njej predstavljala umetnike povezane z mestom. Da bi predstavila Miroja, ki se je v mestu rodil leta 1893, sta si zadala ambiciozen načrt - izgradnjo replike njegovega studia na Majorki. Notranjščino studia je posebej za Miroja oblikoval njegov prijatelj, arhitekt Josep Lluis Sert.

Pri gradnji replike si pomagata s fotografijami, ki jih je v 70. letih minulega stoletja posnel Jean-Marie del Moral, eden od redkih, ki je smel slikati Mirojev studio, pa tudi s spomini umetnikovega vnuka, umetnostnega zgodovinarja Joana Punyeta Miroja.

Kot je dejal Jordi Mayoral, želita doseči, da bi ljudje začutili prostor. Izrazil je upanje, da bo replika obiskovalce spodbudila k obisku umetnikovega originalnega studia na Majorki.

V hiši na Majorki je danes urejen Mirojev muzej, v katerem je mogoče videti številne umetnikove osebne predmete, med njimi nedokončane slike, ki še vedno stojijo na slikarskih stojalih, ali so prislonjene ob stene, pa udobne stole, v katerih je umetnik premišljeval, tube barve in čopiče.

Leta 1938 je Miro napisal jedek esej z naslovom Sanjam o velikem studiu, v katerem se je spominjal svoje zgodnje revščine v Parizu. Hišo na obrobju mesta Palme de Mallorca je kupil leta 1954. Ko je končno prišel do svojega sanjskega studia, je to pomembno spremenilo njegovo življenje in delo, je dejal Punyet Miro.

Miro je pod prisilo staršev najprej obiskoval trgovsko šolo in delal kot uradnik, po živčnem zlomu pa so mu dovolili študirati slikarstvo. Od leta 1919 je bival v Parizu, med 2. svetovno vojno je živel v Španiji.

Pod vplivom Gaudija, Picassa, Kleeja, fauvistov in nadrealistov je ustvaril izviren, abstrakten slog slikanja z lisami živih barv domače Katalonije, sanjskimi figurami in pravljičnimi svetovi nezavednega, polnimi ironije, a tudi tesnobe in vprašanj. Ustvarjal je slike, mozaike, tapiserije, grafike, zidne slikarije, scenografije in kipe.