Slovenija 1.12.2015 8:35

Nagrada Sama Smerkolja sopranistki Andreji Zakonjšek Krt

Ljubljana, 1. decembra - Osmo nagrado Sama Smerkolja, namenjeno opernim pevcem, bo nocoj prejela sopranistka Andreja Zakonjšek Krt. Letošnja nagrajenka je pevka s fleksibilnim glasovnim razponom in prepričljiva interpretka opernih in operetnih vlog ter koncertnih vokalno-instrumentalnih del in samospeva. Nagrado podeljuje Slovensko komorno glasbeno gledališče.

Kot je zapisala žirija, Zakonjšek Krtova svoje vloge oblikuje z odlično profesionalnostjo na tehnični in interpretativni ravni. Izvrstna je bila v vlogah Pamine v Mozartovi Čarobni piščali in Madame Lidoine ter Matere Marie od Sv. Avguština v Poulencovih Pogovorih karmeličank.

Zakonjšek Krtova se je po diplomi iz glasbene pedagogike na mariborski pedagoški fakulteti izpopolnjevala na oddelku za koncertno petje na Visoki šoli za glasbo in upodabljajočo umetnost v Gradcu in diplomirala z odliko. Od sezone 1996/1997 je kot solistka redno zaposlena v Operi SNG Maribor, kjer se je predstavila v številnih vlogah. Redno gostuje tudi v SNG Opera in balet Ljubljana.

Sodelovala je tudi s Slovenskim komornim zborom, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Slovensko filharmonijo, pianistkami Natašo Valant, Danielo Candillari, Eleno Boljubaš in drugimi. Večkrat je nastopila na Festivalu Radovljica. Njen koncertni repertoar obsega dela od zgodnjega baroka do glasbe 20. stoletja. Med drugim je kot solistka sodelovala v izvedbah Händlovih, Telemannovih, Bachovih, Haydnovih in Mozartovih vokalno-instrumentalnih del.

Leta 2004 je pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija izšla njena prva zgoščenka z naslovom Slovenski in francoski samospevi, ki jo je posnela s pianistko Valantovo. Albumu so se pod okriljem omenjene založbe pridružili še drugi.

O letošnji nagrajenki je odločila strokovna komisija, ki so jo sestavljali predsednik Franc Rizmal ter člani - dirigent Simon Robinson, pianistka Elena Boljubaš in operni pevec Andrej Debevec. Zakonjšek Krtovi bodo nagrado izročili nocoj v Mini teatru na Ljubljanskem gradu.

Slovensko komorno glasbeno gledališče nagrado Sama Smerkolja za umetniške dosežke slovenskih opernih pevcev, posebej na področju komorne opere, podeljuje od leta 2008. Ime nosi po slovenskemu opernemu prvaku Smerkolju, ki je bil odličen pevec in hkrati izvrsten ter inteligenten igralec. Dvakrat je prejel Prešernovo nagrado in bil eden redkih odličnih solistov ljubljanske Opere, ki je ostal zvest domačemu odru.

Z nagrado želijo v Slovenskemu komornemu glasbenemu gledališču vsako leto izraziti priznanje vsestranskemu opernemu umetniku, pevcu in igralcu ter med opernimi umetniki v Sloveniji ohranjati zavest o vrednotah pretekle in današnje slovenske operne glasbene kulture.

Lani je nagrado prejel Marko Kobal. Dosedanji dobitniki so še Andrej Debevec (2008), Robert Vrčon (2009), Rebeka Radovan (2010), Mirjam Kalin (2011), Vlatka Oršanić (2012) in Janez Lotrič (2013).