Svet 3.12.2015 5:00

Na Reki se začenja teden sodobnega slovenskega filma

Reka, 3. decembra - V Art-kinu na Reki se bo danes začel teden slovenskega filma, ki bo do 9. decembra prikazal tako igrane kot tudi dokumentarne filme iz zadnjih let po izboru reških selektorjev. S tem filmskim dogodkom se zaključujejo predstavitve slovenskih filmov v tujini, s katerimi je Slovenski filmski center (SFC) obeležil 20-letnico delovanja.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Odprtje tedna slovenskih filmov je pripadla celovečercu Šiška Deluxe režiserja Jana Cvitkoviča, ki bo obenem tudi hrvaška premiera. Projekcije se bodo udeležili vsi trije glavni igralci filma Žiga Födransperg, David Furlan in Marko Miladinović. Njihov film trenutno razveseljuje slovenske gledalce v manjših in večjih kinodvoranah.

V petek bo na sporedu drama Razredni sovražnik režiserja Roka Bička, ki je bila po uvrstitvi na beneški festival v letu 2013 redno distribuirana v Avstriji, Švici, Italiji in Franciji. V soboto bo na vrsti prvenec Matevža Luzarja Srečen za umret, ki so ga pred tem že prikazali v Zagrebu. V nedeljo bo v Art-kinu čas za dramo Oča režiserja Vlada Škafarja, ki je premiero doživel pred petimi leti na beneškem festivalu in v svet popeljal pomursko pokrajino in besedo.

V ponedeljek, 7. decembra, bosta na vrsti dokumentarni film Karpopotnik režiserja Matjaža Ivanišina ter hrvaška premiera dokumentarnega filma Hiške, ki sta ga podpisala Matjaž Ivanišin in Darko Sinko. Ker sta oba filma krajša od ure, skupaj zapolnita celovečerni termin, so sporočili s SFC.

Tudi 8. decembra bo čas za slovenski dokumentarni film, saj bo na sporedu film Boj za, ki ga je režiral Siniša Gačić. Teden sodobnega slovenskega filma pa bo zaključila še ena hrvaška premiera, Utrip ljubezni režiserja Borisa Petkovića, ki jo bodo predvajali 9. decembra.

SFC je 20-letnico delovanja začel obeleževati januarja na festivalu v Trstu, nadaljeval je na festivalih Vila do Conde na Portugalskem, v Sarajevu, na Dunaju, v Cottbusu in Arrasu ter na samostojnih predstavitvah v Beogradu in Berlinu.