Slovenija 2.12.2015 8:00

V Ljubljani mednarodna študentska konferenca primerjalne književnosti

Ljubljana, 2. decembra - V Ljubljani se danes začenja prva mednarodna študentska konferenca primerjalne književnosti Prva stran. Tema konference, ki bo združila bogat izobraževalni in kulturni program ter predavanja študentov z različnih koncev Evrope, je Literatura in prostor. Konferenco organizira Društvo študentov primerjalne književnosti.

Ljubljana. Knjige, literatura. Foto: Domen Grögl/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Knjige, literatura.
Foto: Domen Grögl/STA
Arhiv STA

Današnje dogajanje uvaja literarni zajtrk z LUD Literatura v lokalu Ziferblat, na katerem se bo predstavila Ana Svetel. Med drugim bo mogoče prisluhniti še predavanju Borisa A. Novaka na temo Topos in u-topos - prostorski paradoks Zemljevidov domotožja ter predavanju Gašperja Trohe z naslovom Partljičeva komedija Moj ata, socialistični kulak in vprašanje recepcije v nekdanji Jugoslaviji. V Trubarjevi hiši literature se bodo vrstila študentska predavanja, dan pa se bo sklenil z literarnim večerom s češkim pesnikom Janom Tesnohlidkom na Društvu slovenskih pisateljev.

Tudi četrtkovo in petkovo dogajanje bosta uvedla literarna zajtrka v lokalu Ziferblat, nato se bodo vrstila predavanja domačih in tujih strokovnjakov ter študentov. Za četrtek organizatorji napovedujejo še okroglo mizo na temo Knjiga v urbanem prostoru, za petek pa izlet v KSEVT v Vitanje, kjer bo Igor Žunkovič predaval na temo Literatura in vesolje.

Kot je na nedavni novinarski konferenci povedala Julija Ovsec, ki je skupaj s Katarino Rakušček vodja projekta, so se podobni projekti že zvrstili v Zagrebu, Beogradu, Skopju, zato so menili, da je sedaj čas, da pripravijo konferenco v Ljubljani.

Po besedah Rakuščkove je projekt odlična priložnost, da študentje svoje raziskovalno delo predstavijo mednarodnemu občinstvu, poleg tega jim bo omogočil prostor za objavo, saj načrtujejo tudi izid zbornika. Na predavanjih bodo lahko slišali tudi vsebine, ki jim sicer niso dostopne, s konferenco pa želijo primerjalno književnost približati tudi širši javnosti.