Svet 2.12.2015 5:00

V Berlinu začetek dvodnevnega festivala novega slovenskega filma

Berlin, 2. decembra - S projekcijama animiranega filma Špele Čadež Boles in celovečerca Sonje Prosenc Drevo se bo danes v berlinskem kinu Babylon začel dvodnevni festival novega slovenskega filma. Na festivalu, ki ga organizira društvo Periskop, bodo prikazali devet filmov večkrat nagrajenih in mednarodno opaženih mladih slovenskih avtorjev.

Ljubljana. Kamera, filmska produkcija, snemanje, film. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Kamera, filmska produkcija, snemanje, film.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Po prvem festivalskem dnevu, ki ga bo sklenila projekcija prvenca Roka Bička Razredni sovražnik, se v četrtek obeta še šest slovenskih filmov. To so prvenec Marka Šantića Zapelji me, dokumentarni film Siniše Gačića Boj za, kratki igrani film Gregorja Božiča Šuolni iz Trsta, dokumentarno-eksperimentalni film Matjaža Ivanišina Karpopotnik, kratki film Dominika Menceja Prespana pomlad in celovečerni prvenec Olma Omerzuja Mlada noč.

Po končanih projekcijah bodo potekali pogovori z režiserji: Čadeževo, Prosenčevo, Šantićem, Gačićem, Božičem, Ivanišinom in Mencejem, so so sporočili s Slovenskega filmskega centra (SFC).

Festival prireja berlinsko društvo Periskop. Društvo za povezovanje kreativnih perspektiv med Slovenijo in Nemčijo, ki ga je poleti 2014 ustanovilo sedem Berlinčanov, je izbiro festivalskega programa zaupalo mladi slovenski filmski producentki Marini Gumzi.

Kot je obrazložila izbor, so mladi slovenski avtorji, ki so vsi mlajši od 40 let, v obdobju zadnjih štirih let skozi različne produkcijske okvire ustvarili filme, ki so med seboj precej različni. "Vsebinsko in estetsko filmi nimajo očitnega skupnega imenovalca, druži pa jih lucidna budnost, avtorska občutljivost in dobro obvladovanje medija".

Festival so omogočili urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu, slovensko veleposlaništvo v Berlinu, Kino Babylon ter SFC. Slednji je podobno retrospektivo slovenskega filma prav tako v berlinskem kinu Babylon pripravil pred 14 leti.