Slovenija 4.12.2015 9:31

SLG Celje praznuje 65 let profesionalnega delovanja

Celje, 4. decembra - Slovensko ljudsko gledališče Celje bo v nedeljo dopolnilo 65 let profesionalnega delovanja. Jubilej bodo počastili 11. decembra s predstavo Nostalgična komedija Vinka Möderndorferja, sledili bodo krajši program, predstavitev fotografske monografije Oder za odrom in odprtje fotografske razstave Oder za odrom Jaka Babnika in Uroša Hočevarja.

Celje. Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Celje.
Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Celje. Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Celje.
Slovensko ljudsko gledališče (SLG) Celje.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Jubilejno sezono sta zaznamovala dva izjemno pomembna dogodka - odprtje Malega odra in izid monografije fotografij Oder za odrom. Z monografijo fotografij celjsko gledališče zaokrožuje projekt Oder za odrom, ki so ga začeli v sezoni 2014/15 na pobudo in v sodelovanju s fotografoma Jakom Babnikom in Urošem Hočevarjem.

Monografija je poklon 65 letom delovanja celjskega gledališča, vsem zaposlenim in zunanjim sodelavcem, ki na odru in v zaodrju omogočajo gledališko čarovnijo, pa tudi vsem, ki so pustili svoje najboljše moči na tem odru.

Izbor fotografij so predstavili na razstavi, ki je bila na ogled med junijem in oktobrom letos v starem mestnem jedru, fotografije pa so bile tudi vizualna osnova za predstavitev jubilejne sezone 2015/16. Gre za svojstven dokument minljive gledališke umetnosti in dragocen spomin na njihova skupna doživetja, umetniška snovanja, mala veselja, pogovore in čakanja, na vse skrito, kar zraste v odrski dogodek. Ob tej priložnosti bodo odprli tudi fotografsko razstavo zakulisnih gledaliških trenutkov Jaka Babnika in Uroša Hočevarja Oder za odrom v foyerju gledališča.

Gledališče je bilo ustanovljeno 6. decembra 1950, ko je takratna celjska občina izdala odločbo o ustanovitvi mestnega gledališča. Prva premiera poklicnega ansambla je bila 17. marca 1951, to je bila uprizoritev Mire Puc Mihelič Operacija v režiji Toneta Zorka. Prva in edina zaposlena igralka v sezoni 1950/51 je bila Nada Božič.

"Za nami je 65 ustvarjalnih let, vzponov in padcev, malih in velikih zmag, po naših deskah so se sprehodila številna velika imena slovenskega gledališča ter zapisala ime SLG Celje v gledališko zgodovino. Tako sta med igralci SLG Celje kar dva dobitnika Borštnikovega prstana - Janez Bermež (1998) in Anica Kumer (2003), ki sta bila v našem gledališču zaposlena do svoje upokojitve. Leta 2011 je najvišje gledališko priznanje prejela še Milada Kalezić, ki je svojo profesionalno pot začela v SLG Celje v sezoni 1977/78 in ostala vse do sezone 2002/03, leta 2015 pa je Borštnikov prstan prejela tudi Ljerka Belak, ki je bila članica ansambla SLG Celje od sezone 1972/73 do sezone 1992/93," so zapisali v gledališču.

Dodali so še, da se je v 65 letih njihove zgodovine na celjskem odru zvrstilo 488 novih premier. Vodstva gledališča, igralski ansambel, tehnični delavci in uprava so si skozi vsa ta desetletja prizadevali dvigovati in ohranjati visoko kulturno raven celjskega gledališča. Pokrivajo vse gledališke žanre domačih in tujih avtorjev, tako klasična dela kot novitete.