Svet 3.12.2015 5:30

V Pulju vrata odpira 21. knjižni sejem

Zagreb, 3. decembra - V Pulju bodo danes odprli največji hrvaški avtorski knjižni sejem Sa(n)jam knjige. V sklopu sejma bo danes italijanski pisatelj Erri De Luca predstavil svoj roman Irenina soba. V bogatem spremljevalnem programu bodo sodelovali tudi gostje iz Slovenije, med njimi umetniški tandem Beli sladoled. Sejem bo odprt do 13. decembra.

Ljubljana, CD. Knjižni sejem, knjige. Foto: Anže Malovrh/STA

Ljubljana, CD.
Knjižni sejem, knjige.
Foto: Anže Malovrh/STA

Na 21. puljskem knjižnem sejmu pričakujejo približno 250 založnikov s Hrvaške in regije, ki bodo predstavili več kot 15.000 knjig. V goste sejma prihaja tudi 150 pisateljev, urednikov, prevajalcev in književnih kritikov. Na sejmu bodo knjige prvič ponujali antikvariati.

V Pulju bo svoja dela predstavilo več kot 50 avtorjev. Med njimi številni mednarodno priznani avtorji, kot so Jon Kalman Stefansson, Terry Eagelton, Ece Temelkuran, Jurij Viničuk, Oleksandr Irvanec in Joachim Sartorius. Nove knjige bosta predstavila tudi hrvaška pisatelja Miljenko Jergović in Jurica Pavičić.

Posebej se bo predstavila srbska kulturno-umetniška scena. Med drugimi bosta o njej spregovorila režiserja in scenarista Goran Marković in Slobodan Šijan ter znani beograjski igralec Predrag Miki Manojlović.

Tema letošnjega sejma je Otok-geto-azil, ki bo iztočnica za razprave o sodobni getoizaciji svobode govora ter o aktualnem položaju migrantov in prosilcev za azil, so napovedali organizatorji. V razpravah bosta med drugimi sodelovale Silva Mežnarić in Mirjam Hladnik Milharčič, medtem ko je na književnih tribunah napovedan tudi nastop Ervina Hladnika Milharčiča.

V Pulju ne bodo umanjkali stripi. V sklopu programa Strip Strasse se bosta predstavila slovenska avtorja Miha Perne in Leon Zoudar iz umetniškega tandema Beli sladoled.

Knjižni sejem bo potekal v sodelovanju z znanim puljskim glasbenim festivalom Art & Music, zato je predviden tudi bogat glasbeni program. V enajstih dneh sejma, ki ga hrvaški mediji predstavljajo kot "hrvaški Leipzig", se bo zvrstilo več kot 100 dogodkov.