Svet 8.12.2015 6:00

V zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti razstava Tadeja Pogačarja

Zagreb, 8. decembra - V Muzeju sodobne umetnosti (MSU) v Zagrebu bodo danes odprli razstavo Lekcija 1 enega najbolj izpostavljenih sodobnih slovenskih umetnikov Tadeja Pogačarja in njegovega virtualnega muzeja P.A.R.A.S.I.T.E.. Razstava vključuje avtorske projekte, ki so nastali v zadnjih 30 letih in so bistveno zaznamovali sodobno umetniško produkcijo.

Ljubljana. Umetnik Tadej Pogačar. Foto: Anže Malovrh/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Umetnik Tadej Pogačar.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Pogačar vzpostavlja fiktivne sisteme in institucije ter deluje kot raziskovalec, ki razkriva skrite ali zanemarjene pojave, družbene skupine, prakse in odnose, piše v napovedi razstave.

Znan je po številnih umetniških projektih, ki so bili opaženi tudi v tujini, kar posebej velja za dolgoletno zgodbo o virtualnem muzeju sodobne umetnosti P.A.R.A.S.I.T.E.. Ob tem se sklicuje na teorijo Michela Serresa, ki je razvil koncept parazita, t.i. tretje osebe in predstavlja človeka kot univerzalnega parazita.

Pogačar prodira v realne institucije in deluje znotraj njih. V muzeju P.A.R.A.S.I.T.E., ki ga je ustanovil leta 1993, se osredotoča na nedoločenosti in transformacije v družbenih sistemih. Zanimajo ga področja paralelne ekonomije, neo-eno kolonializma, samoorganiziranja urbanih manjšin, naredi-sam arhitekture, transformacije javnega prostora in podobno, so še zapisali v zagrebškem muzeju.

Zagrebška razstava je nova različica pregledne razstave, ki je bila v ljubljanski Moderni galeriji na ogled med 4. novembrom 2014 in 8. februarjem 2015. Zamišljena je kot specifična montaža in ni zasnovana kronološko. S tem želi posebej izpostaviti tematske povezave in linije v avtorjevem umetniškem ustvarjanju zadnjih treh desetletij.

Obiskovalci bodo lahko videli dokumente, fotografije, objekte, umetniške knjige, instalacije in video posnetke, ki so nastajali od konca 70. let prejšnjega stoletja do današnjih dni, so sporočili iz muzeja P.A.R.A.S.I.T.E..

Postavitev uvede rekonstrukcija instalacije Laboratorium II (1994), posebej pa je izpostavljen projekt CODE:RED, ki obravnava položaj delavk in delavcev v erotični industriji, njihovo organiziranje in politično delovanje ter zahteve po človekovih pravicah. CODE:RED je eden od Pogačarjevih najbolj odmevnih projektov, ki ga je predstavil na številnih svetovnih umetniških dogodkih, kot so bienali v Benetkah, Pragi in Sao Paolu.

Razstava bo odprta do konca januarja 2016, njen kustos je Igor Španjol.