Svet 7.12.2015 5:00

V Muzeju Franza Marca ob 100-letnici umetnikovega rojstva razstavna trilogija

München, 7. decembra - Muzej Franza Marca v kraju Kochel am See na Bavarskem bo prihodnje leto 100. obletnico rojstva slikarja Franza Marca (1880-1916) obeležil z razstavno trilogijo in vrsto drugih prireditev. Med drugim bodo pripravili simpozij, ki bo osvetlil umetnikovo delo, vrstila pa se bodo tudi predavanja in koncerti.

Ob obletnici umetnikovega rojstva bodo v muzeju razstavili tri ključna Marcova dela, ki jih bodo za to priložnost dobili na posodo iz pomembnih ameriških in evropskih zbirk.

Prvo z naslovom Ubožna Tirolska bo na ogled od 6. marca do 5. junija. Med 12. junijem in 11. septembrom bodo razstavili delo Konji na paši IV. Kot zadnje pa bodo od 18. septembra do 15. januarja 2017 na ogled Bojujuoče se oblike. Ob slikah bodo razstavljene Marcove skice in risbe, pa tudi dela umetnikovih sodobnikov, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Marc se je rodil v Münchnu, kjer je v letih 1900-1902 študiral slikarstvo. Leta 1907 je odšel v Pariz, kjer se je seznanil s kubizmom. Leta 1909 se je spoznal s skupino umetnikov Neue Künstlervereinigung in s slikarsko tehniko ploskev živih barv Augusta Mackeja, ki je pomembno vplivala na njegov kasnejši slog.

Leta 1910 je v Münchnu z Vasilijem Kandinskim urejal almanah Der Blaue Reiter (Modri jezdec) in se leta 1911 pridružil novi skupini slikarjev pod istim imenom. Padel je kot nemški vojak na fronti pri Verdunu.

V nekaj letih je pretežno v tehniki akvarela ustvaril abstraktne, svetle in po vzdušju lirične podobe živali kot simbola elementarne življenjske sile. Osnovne barve je uporabljal simbolično, denimo modro za moško in rumeno za žensko načelo, rdečo pa za materijo.