Svet 4.12.2015 5:30

Na Reki bodo odprli mednarodno razstavo o Tartiniju

Reka, 4. decembra - V Pomorskem in zgodovinskem muzeju Hrvaškega primorja na Reki bodo nocoj ob 20. uri odprli razstavo o Giuseppeju Tartiniju. Razstava je nastala v okviru partnerskega sodelovanja med Pomorskim muzejem Sergej Mašera Piran ter omenjenim muzejem na Reki.

Piran. Tartinijev spomenik. Foto: Xinhua/STA Arhiv: Xinhua/STA

Piran.
Tartinijev spomenik.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv: Xinhua/STA

Poleg panojev z besedili v slovenščini, hrvaščini in italijanščini bo razstava ponudila na ogled tudi nekaj izjemno dragocenih predmetov iz Tartinijeve dediščine, vse od njegovih rokopisov, dokumentov, pisem do certifikatov. Na ogled bosta tudi njegov doprsni kip iz leta 1846 in replika posmrtne maske, katere original hranijo v Tartinijevi spominski sobi v Piranu.

Zanimivost razstave so tudi kostumi iz filma Tuga Štiglica Vražji Tartini, ki jih je prispevala RTV Slovenija. Navedeni film bo prav tako sestavni del razstave, mogoče bo občudovati tudi odlomke s koncerta svetovno znanega violinista, po očetu piranskega porekla Uta Ughia, ki je v Piranu nastopal leta 1992 ob 300. obletnici Tartinijevega rojstva. Na Tartinijevo violino vsako leto na otvoritvenem koncertu Festivala Tartini v Piranu igrajo vrhunski svetovni glasbeniki.

Kustosinja razstave je Duška Žitko, oblikovalec je Matjaž Učakar, ki je pripravil tudi animacijo znane grafike, ki upodablja Tartinijevo sonato Vražji trilček. Tiskano gradivo je oblikovala Duška Dukić, so sporočili iz piranskega muzeja, kjer so poudarili, da gre za prvo celovito razstavo o Tartiniju, ki je obenem še mednarodni projekt.

Pri razstavi so poleg RTV Slovenija sodelovali še Radio Koper-Capodistria, Pokrajinski arhiv Koper, Skupnost Italijanov Piran, Atelje Tartini Ljubljana in Festival Tartini. Finančno sta jo podprli slovensko in hrvaško ministrstvo za kulturo.

Giuseppe Tartini (1692 - 1770), po rodu iz Pirana, je bil eden največjih violinistov svoje dobe, izjemno priljubljen pa je bil tudi kot skladatelj. Njegov opus med drugim obsega okoli 130 koncertov in več kot 170 sonat. Tartinijevo najslavnejše delo je Vražji trilček, ki naj bi mu ga po legendi v sanjah zaigral vrag in velja za eno najbolj zahtevnih skladb za violino.