Svet 8.12.2015 5:00

Prihodnji Berlinale bo ponovno odprl film bratov Coen

Berlin, 8. decembra - Filmski festival v Berlinu bo prihodnje leto odprl film bratov Coen Hail, Caesar!. Z oskarjem nagrajena režiserja bosta 11. februarja to filmsko manifestacijo, ki poleg Benetk in Cannesa velja za eno največjih v Evropi, uvedla drugič v zadnjih nekaj letih. Njun film, ki se nanaša na zlato dobo Hollywooda, bo prikazan zunaj uradnega tekmovanja.

Nemčija, Berlin. Berlinski filmski festival - Berlinale, logotip. Foto: Xinhua/STA Arhiv Xinhua/STA

Nemčija, Berlin.
Berlinski filmski festival - Berlinale, logotip.
Foto: Xinhua/STA
Arhiv Xinhua/STA

"Čudovito je, da bosta Berlinale znova odprla brata Joel in Ethan Coen. Njun humor, enkratni liki in fantastična pripoved zagotavljajo velik odziv pri občinstvu. Hail, Caesar! je popoln začetek Berlinala 2016," je v izjavi poudaril direktor festivala Dieter Kosslick.

Brata, ki sodita med najbolj prepoznavne filmske ustvarjalce, sta na Berlinalu leta 1998 sodelovala s filmom Veliki Lebowski, leta 2011 pa sta festival odprla z remakom vesterna Pravi pogum, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Njun najnovejši film Hail, Caesar!, ki ga bodo v ZDA začeli prikazovati 5. februarja, bo sicer zunaj tekmovalne konkurence za nagrade, ki jih bo 20. februarja podelila žirija pod vodstvom igralke Meryl Streep.

Postavila sta ga v 50. leta prejšnjega stoletja, ko so filmsko industrijo obvladovali veliki studii, in predstavila delovni dan v enem od njih. V filmu so zaigrali George Clooney, Scarlett Johansson, Josh Brolin, Ralph Fiennes, Tilda Swinton, Channing Tatum in drugi.

Na letošnjem Berlinalu je zlatega medveda dobila tragikomedija Taksi iranskega režiserja Jafarja Panahija.