Svet 11.12.2015 5:00

Nova münchenska koncertna dvorana bo zrasla na obrobju mesta

München, 11. decembra - V Münchnu si že 15 let prizadevajo, da bi dobili novo koncertno dvorano. Bavarske oblasti so ta teden končno naznanile, da bodo dvorano zgradili na območju industrijske cone na obrobju mesta. Nova koncertna dvorana s 1800 sedišči in orkestrsko luknjo s 300 mesti bo primarno služila kot domovanje Simfoničnega orkestra Bavarskega radia.

Nemčija, München. Bavarska prestolnica München, glavni trg, mestna hiša. Foto: Franja Zagorc/STA

Nemčija, München.
Bavarska prestolnica München, glavni trg, mestna hiša.
Foto: Franja Zagorc/STA

München velja za eno od vodilnih svetovnih glasbenih prestolnic. V mestu delujejo trije priznani orkestri in velika operna hiša, hkrati pa so v njem našli svojo oporno točko številni svetovno priznani dirigenti, kot sta Kirill Petrenko in Mariss Jansons.

Celoten kompleks nove koncertne dvorane bo zgrajen na 8500 kvadratnih metrih. Po poročanju nemške tiskovne agencije dpa naj bi z gradnjo začeli leta 2019, zaključiti pa jo nameravajo do konca leta 2021. Ocenjena vrednost investicije je 30 milijonov evrov. Ob objavi odločitve bavarskih oblasti je münchenski župan Dieter Reiter povedal, da je to dobra novica za nemško mesto glasbe in njegov priznani orkester.

Še pred odprtjem nove koncertne dvorane si bodo lokalne oblasti prizadevale, da bi spremenili celotno območje, kjer bo novogradnja stala. Danes je namreč to kraj, kjer je veliko lokalov in posledično velja za center nočnega življenja v Münchnu. Območje bodo revitalizirali tako, da bodo na njem zgradili stanovanja, hotele, studie in restavracije. Bavarski kulturni minister Ludwig Spaenle prepoznava, da bi lahko območje postalo nova kulturna soseska.

Novica iz Münchna prihaja ravno v času, ko je bilo naznanjeno, da bo Hamburg dobil novo Filharmonijo na Labi (Elbphilharmonie), v Berlinu pa se pripravljajo na veliko prenovo državne operne hiše.