Slovenija 10.12.2015 10:55

V Šentjakobskem gledališču veseloigra za otroke O petelinu in pavu

Ljubljana, 10. decembra - V Šentjakobskem gledališču Ljubljana bo drevi premiera predstave za otroke Bine Štampe Žmavc O petelinu in pavu, ki jo je režiral Žiga Sedmak. V gledališki igri avtorica skozi zgodbo o prepiru med petelinom in pavom o tem, kdo od njiju je lepši, močnejši in pametnejši, uvaja številne šaljive prispodobe, rime, pesmi in komično skladnjo.

Ljubljana. Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana. Foto: Tamino Petelinšek/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Lutkovno in Šentjakobsko gledališče Ljubljana.
Foto: Tamino Petelinšek/STA
Arhiv STA

Veseloigra za otroke na ponavljajočih se zgodbah pripelje do spoznanja, da sonce sije na vsa živa bitja enako in da ne pav ne petelin nista nič več in nič manj kot le to, kar sta. S tem predstava mlade gledalce na zabaven in nevsiljivo poučen način spodbuja k razmisleku o nesmiselnosti razslojevanja, ločevanja in stigmatizaciji drugačnih, so zapisali v gledališču.

Avtorica je že kot otrok neznansko občudovala pava in njegovo čarobno lepoto, njen sin Jan pa je v otroštvu noro občudoval peteline. Ti so bili neusahljiv predmet njegovega likovnega ustvarjanja. "In morda je prav v soočenju teh dveh na videz različnih svetov nastal podzavesten impulz tudi za Petelina in pava," je zapisala Štampe Žmavčeva.

Izpostavila je še močno simboliko obeh protagonistov. Pav je v vseh mitologijah sveta izjemno pomemben simbol lepote in sonca, sončnega kolesa in nesmrtnosti. Petelin, čeprav morda ne tako veličastno lep, pa je prav tako sončen simbol, saj prikliče dan in svetlobo. Ker pa ni svetlobe brez teme, imata oba junaka tudi svojo temno stran, je še pojasnila avtorica, ki s Šentjakobskim gledališčem sodeluje prvič.

V vlogi petelina nastopa Dragan Remškar, v vlogi pava David Čeh, ob njiju pa še Peter Teichmeister, Tatjana Rebolj, Mileva Sovdat in Srečko Kermavner. Sonce upodabljajo Yara Ardebili, Rudolf Bojan, Sade in Tayo Levpušček Kamara, Nina Klančnik, Nina Ošap, Mitja in Lejla Mrak, Nace Sedmak, Issa Šubic in Yikai Wang.

Scenografinja je Tatjana Kortnik, kostumograf Bojan Vister, koreografi Jure Orel. Za glasbo je poskrbel Bine Drobnič, za video opremo in animacijo Istok Jan Simončič. Predstava je namenjena otrokom od tretjega leta starosti pa vse do druge triade osnovnošolcev.