Svet 10.12.2015 13:30

Anton Podbevšek Teater z Jane Austen v Zagrebu

Zagreb, 10. decembra - Anton Podbevšek Teater (APT) bo drevi s predstavo Jane Austen - Eva Mahkovic/Alain Badiou: Prevzetnost in pristranost: prizorišče Dvojega kot prvo slovensko profesionalno gledališče gostovalo v zagrebškem Muzeju sodobne umetnosti. Predstava je nastala po konceptu in v režiji Matjaža Bergerja v produkciji APT in ob sodelovanju Cankarjevega doma.

Novo mesto. Stavba Anton Podbevšek Teatra. Foto: Rasto Božič/STA Arhiv STA

Novo mesto.
Stavba Anton Podbevšek Teatra.
Foto: Rasto Božič/STA
Arhiv STA

Roman Prevzetnost in pristranost je eno najbolj prepoznavnih del pisateljice Jane Austen. Doživel je številne filmske oziroma televizijske priredbe. Prinaša klasično zgodbo, ki poleg ljubezni in nerazumevanja v strogo razredni angleški družbi obravnava tudi subtilno psihologijo ljubezni.

Oba glavna lika romana na prizorišču Dvojega sta postavljeni v polje dvojnega nesporazuma: Darcy je tako rekoč z izreko prvega stavka postavljen v polje "napuha", prevzetnosti, Elisabeth pa v polje predsodka, pristranosti. Elisabeth vidi skozi prizmo pristranosti prevzetnost in napuh Darcyja, Darcy pa skozi prevzetnost pristranost Elisabeth, so zapisali v gledališču.

Rastko Močnik je o tem povedal: "To naključje seveda nikakor ni naključno, zakaj pove nam prav to, da sta protagonista v romanu Prevzetnost in pristranost drug drugega že vnaprej izbrala prav na podlagi te zmote. Začetna antipatija med junakoma Jane Austen je potemtakem že prvi učinek narcisistične izbire predmeta ljubezni, saj je med vsemi možnimi partnerji izbran prav tisti, ki omogoča pravilnost v zmotnem presojanju in ki potemtakem nudi oporo, da moteči se subjekt lahko vztraja v svoji samovšečni zaslepljenosti."

Predstava Prevzetnost in pristranost: prizorišče Dvojega je uprizorjena kot sinteza postdramskega poskusa in filozofske prečnice, v kateri uprizoritvena umetnost ljubezen izumlja na drugačen način trajanja, kjer sta napačni prvi stavi - prevzetnost in pristranost - na koncu poiskani in prevedeni skozi mišljenino obrata - ljubite tisto, česar nikoli ne boste videli dvakrat, so še zapisali v APT.

V predstavo je vtkano Badioujevo besedilo Hvalnica ljubezni, za dramatizacijo je poskrbela Eva Mahkovic. V njej nastopajo številni igralci, med njimi Petra Govc, Sabina Kogovšek, Maruša Majer, Ula Furlan, Nadiya Bychkova, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar - Rifle, Joseph Nzobandora - Jose in Akira Hasegawa. Scenografijo podpisuje Marko Japelj, glasbo Peter Penko, kostumografijo Alan Hranitelj, koreografijo pa Jana Menger.