Svet 13.12.2015 5:00

V Berlinu razstava o pomenu brade skozi čas

Berlin, 13. decembra - V berlinskem Novem muzeju so na ogled postavili razstavo, ki prek etnografskih in arheoloških eksponatov ter umetniških del pripoveduje o vlogi in pomenu nošenja brade skozi zgodovino. Brada, ki človeka spremlja že vseh 5000 let, je bila v različnih družbenih in kulturnih kontekstih izraz določenih kvalitet.

Od starega Egipta, starodavnih kultur Bližnjega vzhoda, starih evropskih civilizacij, civilizacij na območju Sredozemlja do današnjih dni je lahko brada pričala o modrosti in moči tistega, ki jo je nosil, ali pa je lahko bila izraz družbene, verske ali politične pripadnosti.

Kadar so brade prišle v nemilost, je bilo to ponavadi povezano z dojemanjem, da so v nasprotju z vrednotami, kot sta napredek in modernost, piše na spletni strani Berlinskih državnih muzejev, pod okriljem katerih deluje Novi muzej.

Razstava raziskuje, kako so se brade spreminjale po svoji obliki pa tudi kako se je spreminjal njihov pomen v različnih kulturnih in zgodovinskih kontekstih.

Vendar pa brede niso bile izključno moška domena. Kot je mogoče videti iz upodobitve egiptovske kraljice Hačepsut, so jih v starem Egiptu nosile tudi ženske. Mejo med spoloma pa na tem področju ruši tudi bradata dama Conchita Wurst, ki je lani prinesla Avstriji zmago na tekmovanju za pesem Evrovizije.

Razstava bo na ogled do 28. februarja.