Na hitro prelistano 12.12.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 12. decembra - Pri mariborski založbi Litera so izdali roman Petra Rezmana z naslovom Tekoči trak, pri založbi Učila pa kriminalni roman danskega avtorja Michaela Katza Krefelda Beli Angeli. Založba Modrijan je izdala kuharsko knjigo Marije Fras Kruh, pogače in sladice.

Ljubljana Kriminalka Michaela Katza Krefelda z naslovom Beli angeli. Foto: STA

Ljubljana
Kriminalka Michaela Katza Krefelda z naslovom Beli angeli.
Foto: STA

Ljubljana Roman Petra Rezmana z naslovom Tekoči trak. Foto: STA

Ljubljana
Roman Petra Rezmana z naslovom Tekoči trak.
Foto: STA

Ljubljana Kuharska knjiga Marije Fras z naslovom Kruh, pogače in sladice ter podnaslovom Prlekija, Prekmurje in Porabje. Foto: STA

Ljubljana
Kuharska knjiga Marije Fras z naslovom Kruh, pogače in sladice ter podnaslovom Prlekija, Prekmurje in Porabje.
Foto: STA

TEKOČI TRAK - NOVI ROMAN PETRA REZMANA

Dogajalni čas Rezmanovega romana je neposredna sedanjost. Leti 2011 in 2012 v Velenju, mestu, ki so ga pretežno zgradili premogarji, brez plačila, ter ga nato desetletja dograjevali iz dobička, odtrganega od njihovih plač - nekaj, kar je današnjemu človeku, sploh tistemu, ki ni doživel časov socializma, udarništva in samoupravljanja, domala nedoumljivo. Osrednji med protagonisti so upokojeni knap Sejid oz. Sijed, ki s kameradom Anzo uteleša minuli svet solidarnosti, tovarištva in nesebičnosti, njegov sin Seid, ki uteleša mladega sodobnega povzpetnika, in Aleš Praprotnik, En, v katerem lahko bralec vidi predstavnika spodnjih, zanikanih, nevidnih in tako ali drugače izkoriščanih ljudskih množic. Avtor tako s premišljenim izborom kraja dogajanja in protagonistov z njihovo socialno umestitvijo v romanu zareže v srž naše neoliberalne sočasnosti, predvsem v tiste njene umazane strani, ki so se najprej razgalile z gradbenimi aferami, je zapisala avtorica spremne besede Tina Kozin.

Peter Rezman (1956) je začel objavljati poezijo v poznih 70. letih minulega stoletja. Leta 1985 je v samozaložbi izdal pesniško zbirko Pesmi iz premoga in zbirko kratke proze Kiril Lajš ni lastnik krčme Peter Rezman. Sledilo je še nekaj zbirk poezije in proze, za zbirko Skok iz kože je leta 2009 prejel nagrado fabula za najboljšo zbirko kratke proze. Tekoči trak je njegov tretji roman, za Zahod jame je bil leta 2013 nominiran za kresnika.

BELI ANGELI - KRIMINALKA IZPOD PERESA DANSKEGA AVTORJA TRILERJEV

V ospredju kriminalke je nekdanji detektiv Thomas Ravnsholdt, znan kot Ravn, ki je po osebni tragediji doživel živčni zlom, zato so ga suspendirali. Preselil se je na svojo staro odsluženo jahto v kanalu Christianshavn v Koebenhavnu in žalost utapljal v alkoholu. Šele ko ga prijatelj prosi, naj poišče mlado žensko, ki je brez sledu izginila pred nekaj leti, se polagoma vrne v življenje. To ga vodi iz koebenhavnskega podzemlja v brezna rdečih četrti v Stockholmu. Na Švedskem je namreč na delu serijski morilec, ki mori prostitutke in se ima očitno za umetnika. Njegovo področje je taksidermija oziroma prepariranje živali. Na smetiščih v okolici švedske prestolnice se začnejo pojavljati grozljive človeške skulpture - beli angeli.

Pisatelj Michael Katz Krefeld (1966) živi in dela v Koebenhavnu. Napisal je že več scenarijev za znane danske televizijske serije ter več romanov. Leta 2012 je prejel nagrado za najboljšega danskega avtorja trilerjev. Njegova serija o preiskovalcu Ravnu žanje uspeh po vsem svetu. Pričujoča kriminalka, ki jo je poslovenila Maruša Mugerli Lavrenčič, je prvi avtorjev prevod v slovenščino.

KRUH, POGAČE IN SLADICE - KUHARSKA KNJIGA Z RECEPTI JEDI, KOT JIH PRIPRAVLJAJO V SEVEROVZHODNI SLOVENIJI

Kuharska knjiga Marije Fras s podnaslovom Prlekija, Prekmurje in Porabje bralcu približa tradicionalno peko severovzhodnega konca Slovenije, ki je izjemno bogata in raznolika. V knjigi je zbranih okoli 200 receptov za pripravo različnih vrst kruha in drugih pekovskih dobrot, značilnih za severovzhodno Slovenijo.

Prleki, Prekmurci in Porabci pečejo najrazličnejše vrste kruha, potic in kvašenih pogač, kot so krapci, kvasenice, ocvirkovke in posolanke. Iz kvašenega testa naredijo krofe, flancate, miške in langaše, iz vlečenega pa retaše, štruklje, štrudlje in gibanice. Zelo priljubljene so močnate jedi: krompirjev in ajdov krapec, dvoplastna ajdova pogača in ajdov krapec s skuto in svežo repo. Cvrejo cvetje in sadje ter pripravljajo narastke. Za poobedek pogosto ponudijo pite in drobno pecivo.

Marija Fras že poldrugo desetletje spremlja in raziskuje značilnosti kulinarike severovzhodne Slovenije ter prehranske navade njenih prebivalcev, predvsem pa jo zanima, kako se tradicionalna kuhinja ohranja v sodobnem času. Skrbno zbira recepte, ki ji jih zaupajo tamkajšnje gospodinje, jih zapiše, preizkusi in predstavi v svojih kuharskih knjigah. Pričujoče delo je že njena deseta kuharska knjiga.