Slovenija 12.12.2015 5:00

Animateka na vrhuncu z nocojšnjo podelitvijo nagrad

Ljubljana, 12. decembra - Mednarodni festival animiranega filma Animateka bo nocoj dosegel vrhunec, saj bodo v Kinodvoru razglasili dobitnike velike nagrade mednarodne žirije, nagrade za najboljši študentski film ter najboljša animirana filma po izboru občinstva in otroške žirije. Festival se bo nadaljeval še v nedeljo. Zvečer bodo na sporedu zmagovalci letošnje 12. izdaje.

Ljubljana, Kinodvor. Mednarodni festival animiranega filma Animateka. Foto: Daniel Novakovič/STA

Ljubljana, Kinodvor.
Mednarodni festival animiranega filma Animateka.
Foto: Daniel Novakovič/STA

Skozi selekcijsko sito se je v tekmo za nagrado občinstva Društva slovenskega animiranega filma (:D'SAF!) in za veliko nagrado mednarodne žirije 2 koluta prebilo 36 avtorskih kratkih animiranih filmov. V evropskem tekmovalnem programu študentskih animiranih filmov je bilo prikazanih 58 del.

Poleg tekmovalnega programa je Animateka ponudila več retrospektiv. Poudarek je bil na animiranem dokumentarnem filmu, med drugim je bilo z izborom animiranih filmov prikazano, kako se v njih kažeta spolnost in erotika.

Retrospektiva je bila posvečena tudi letošnjemu rezidentu in žirantu festivala, nizozemskemu umetniku Rostu. Njegovo delo je predstavljeno na razstavah v Kinodvoru in Moderni galeriji.

Spremljevalni program je zaznamoval strokovni program Animateka Pro, v Slovenski kinoteki pa so med drugim gostili program Albanski komunistični animirani film.

Vključno z nedeljskimi projekcijami bodo letos na festivalu skupaj prikazali 411 filmov, od tega šest celovečernih. Na program je bilo uvrščenih 17 filmov slovenskih avtorjev.

V nedeljo si bodo ljubitelji animacije lahko poleg rednega programa ogledali zmagovalne filme letošnje izdaje pa tudi izbor najboljših animiranih filmov iz programa Slon.