Na hitro prelistano 19.12.2015 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Ljubljana, 19. decembra - Pri založbi Modrijan so v zbirki Bralec izdali zgodbe portoriškega pisatelja Luisa Negrona Okrutni svet, pri založbi Učila pa kriminalni roman avstralskega pisatelja Michaela Robothama Nočni trajekt. Pri Celjski Mohorjevi družbi je izšla knjiga nemškega benediktinskega patra Anselma Grüna Kaj sploh hočem: Pogum za odločanje.

Ljubljana Knjiga Michaela Robothama z naslovom Nočni trajekt. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Michaela Robothama z naslovom Nočni trajekt.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Luisa Negrona z naslovom Okrutni svet. Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Luisa Negrona z naslovom Okrutni svet.
Foto: STA

Ljubljana Knjiga Anselma Grüna z naslovom Kasj sploh hočem? Foto: STA

Ljubljana
Knjiga Anselma Grüna z naslovom Kasj sploh hočem?
Foto: STA

OKRUTNI SVET - KRATKE ZGODBE IZPOD PERESA PORTORIŠKEGA PISATELJA

Portoriški pisatelj Luis Negron se bralcu v kratki zbirki kratkih zgodb Okrutni svet predstavi skozi oči gejev v Santurceju, primestju San Juana. Junaki njegovih zgodb ljubijo, hrepenijo, sanjarijo, upajo, se iščejo, iščejo zase boljši svet, sprejemajo nenadne, impulzivne, pa tudi premišljene in tehtne odločitve. Liki zgodb se tako nenehno spopadajo s predsodki, strtim srcem, revščino, obrekovanjem in smrtjo. Fiktivni svet Luisa Negrona je nedvomno krut, vendar obljuden z nezlomljivimi, duhovitimi in presenetljivo optimističnimi junaki. Zgodbe o včasih smešnih in drugič pretresljivih načinih preživetja v skrajno okrutnem svetu so napisane premišljeno in spretno, čista, linearna pripoved se prepleta s satiro. Pripovedi so prežete s pesniškim žarom in drznostjo, začinjene so s ščepcem duhovnosti ter ne skoparijo s kritiko fanatizma in homofobije.

Luis Negron (1970) je pisatelj, urednik in knjigotržec. Leta 2007 je souredil in izdal antologijo portoriške gejevske literature Los otros cuerpos, leta 2010 pa objavil zbirko kratkih zgodb Okrutni svet, ki mu je po prevodu v angleščino leta 2014 prinesla prestižno nagrado lambda. Za slovenski prevod je poskrbel Ferdinand Miklavc.

NOČNI TRAJEKT - TRETJA KRIMINALKA AVSTRALSKEGA MOJSTRA ŽANRSKE LITERATURE

Protagonistka kriminalke Nočni trajekt je Alisha, ki se ji sanje, da bi postala detektivka, sesujejo, ko ji osumljenec umora polomi hrbtenico. Po okrevanju je spet na nogah, vendar je njena policijska kariera obtičala. V tem brezupu ji prijateljica iz šolskih dni pošlje sporočilo, da je noseča in v težavah. Še preden se jima uspe dobiti, prijateljico zbije avto. Ko se reševalci borijo za njeno življenje, postane jasno, da sploh ni noseča. Vse je dodelana laž in kruta prevara. Alisha zato začne raziskovati, zakaj je prijateljica hlinila nosečnost. Pogreza se čedalje globlje v nevarno preiskavo, ki jo popelje iz londonskega East Enda v amsterdamsko Rdečo četrt in temačen svet trgovine z belim blagom.

Nočni trajekt je tretji poslovenjeni kriminalni roman avstralskega pisatelja Michaela Robothama (1969) po Utopljenih spominih (The Drowning Man, 2005) in prvencu Osumljenec (The Suspect, 2004). Pričujočo kriminalko je tako kot Osumljenca prevedel Primož Trobevšek.

KAJ SPLOH HOČEM - KNJIGA ANSELMA GRÜNA NA TEMO ODLOČANJA

Tokratna knjiga Anselma Grüna Kaj sploh hočem: Pogum za odločanje prinaša njegova razmišljanja s predstavitvijo dilem in orodij, kako se lahko posameznik z njimi učinkovito in ustvarjalno spoprime. Številni ljudje imajo težave z odločanjem, pa naj gre za čisto vsakdanje ali za temeljne življenjske odločitve. Avtor bralca v svoji knjigi opogumlja, naj zaupa svoji sposobnosti za pravo izbiro. Loteva se ovir, ki posamezniku otežujejo odločanje in opozarja na vlogo, ki jo ima pri tem lahko čut za odgovornost. Jasno izpostavi, kako pomembna podlaga za prave odločitve so naše želje in potrebe. Hkrati pa vabi k obredom in h konkretnim vajam, ki utegnejo odločanje olajšati.

Anselm Grün (1945) je pri 19 letih vstopil k benediktincem. Končal je študij filozofije, teologije in ekonomije in je od leta 1977 ekonom opatije Münsterschwarzach. Znan je po psihoterapevtskem delu, pri katerem pomaga zelo širokemu krogu ljudi, od redovnikov do menedžerjev, s številnimi knjižnimi izdajami pa se uvršča med najbolj brane sodobne krščanske avtorje. Njegovih predavanj se letno udeleži več 10.000 slušateljev.