Svet 13.12.2015 6:00

V dvorcu Versailles razstava Kralj je mrtev

Pariz, 13. decembra - V dvorcu Versailles v bližini Pariza so na ogled postavili razstavo z naslovom Kralj je mrtev. Na njej so predstavljene podrobnosti o smrti in pogrebu Ludvika XIV., ki so sicer širši javnosti le malo poznane. Razstava njegovo smrt postavlja tudi v kontekst smrti in pogrebov drugih evropskih vladarjev od renesanse do razsvetljenstva.

Smrt kralja je bila, tako z vidika človeka kot institucije, ključni trenutek v življenju dvora in države. Od njegovih poslednjih muk do pogreba je vse skupaj potekalo kot velika baročna predstava, piše na spletni strani dvorca Versailles.

Postavitev združuje umetniška dela in pomembne zgodovinske dokumente iz francoskih in tujih zbirk. Na njej je med drugim mogoče videti nekaj slovesnih portretov, nagrobnih kipov in nagrobnikov, rokopisov, ki pripovedujejo o obdukciji kralja, novcev, zlatih medalj, emblemov in ornamentov ter predmetov, ki so jih uporabili pri pogrebnih liturgičnih slovesnostih.

Razstava bo na ogled do 21. februarja, je še mogoče izvedeti na spletni strani dvorca Versailles.

Ludvik XIV., poznan tudi kot Sončni kralj, je bil sin Ludvika XIII. in Ane Avstrijske. Očeta je nasledil leta 1643, najprej pod skrbništvom matere in kardinala Mazarina, po kardinalovi smrti je leta 1661 zavladal samostojno. Uvedel je absolutistični sistem, s sposobnimi svetovalci je Francijo povzdignil do največje moči.

Leta 1682 je svoj sijajni dvor prestavil v novozgrajeni dvorec Versailles. Podpiral je umetnost in znanost, preganjal janzeniste in hugenote. Skušal je dobiti špansko krono, zapletel se je v dolge in izčrpavajoče vojne, ki pa mu niso prinesle večjega uspeha. Državo je spravil v velikanske dolgove in s tem ustvaril pogoje za nazadovanje Francije v 18. stoletju in za revolucijo.