Svet 14.12.2015 5:00

Neapelj vabi Zubina Mehto v gledališče San Carlo

Neapelj, 14. decembra - Svetovno znani dirigent Zubin Mehta je dobil povabilo iz Neaplja. Župan mesta Luigi De Magistri ter vodja tamkajšnjega opernega gledališča San Carlo in orkestra sta ga pisno zaprosila, da bi prevzel vodenje teatra. Izbiro o tem, ali bi bil glasbeni direktor ali zgolj gostujoči dirigent, sta mu prepustila, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kitajska, Šanghaj. Izraelski dirigent Zubin Mehta. Foto: Arhiv Xinhua/STA

Kitajska, Šanghaj.
Izraelski dirigent Zubin Mehta.
Foto: Arhiv Xinhua/STA

Maestru se bo leta 2017 iztekla pogodba s firenško opero, kjer je 79-letni Mehta že 30 let glavni dirigent orkestra Maggio musicale fiorentino.

V neapeljskem gledališču San Carlo je septembra odprl sezono z izvedbo dveh simfonij Čajkovskega. Pri tem je svoj honorar namenil v sklad, s katerim nameravajo kupiti nove instrumente za potrebe orkestra. Predvsem pa je treba zamenjati strune na godalih, je tedaj povedal Mehta.

V Firencah zdaj z napetostjo pričakujejo dirigentovo odločitev o njegovi prihodnosti. Firenški župan Dario Nardella meni, da je Mehta v Firencah doma. "Mehta bo lahko v Firencah dirigiral vedno, kadar bo želel," je poudaril za milanski časnik Corriere della Sera.

Kot piše na spletni firenške opere, je Mehta doživljenjski častni dirigent orkestra Maggio musicale fiorentino. Priznani maestro je tudi dosmrtni dirigent Izraelskega filharmoničnega orkestra, s katerim je letos ponovno nastopil v Ljubljani.