Slovenija 15.12.2015 8:00

V kinoteki projekcija restavriranega Klopčičevega filma Sedmina

Ljubljana, 15. decembra - V Slovenski kinoteki bodo praznovanje 20-letnice Slovenskega filmskega centra in 70. obletnico osvoboditve drevi obeležili s projekcijo restavrirane in digitalizirane različice filma Sedmina režiserja Matjaža Klopčiča. Opoldne pa se bo v kinoteki začel posvet o načinih pridobivanja, hranjenja in prikazovanja filmskih gradiv v digitalni obliki.

Ljubljana. Slovenska Kinoteka. Foto: Stanko Gruden/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Slovenska Kinoteka.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Sedmina, eden ključnih Klopčičevih filmov, je bil posnet po istoimenskem romanu Bena Zupančiča. Dogajanje je postavljeno v Ljubljano spomladi leta 1941. Srednješolca Niko (Rade Šerbedžija) in Marija (Snežana Nikšić) sta tik pred maturo, ko vojna vihra zajame tudi Slovenijo in neusmiljeno prekine brezskrbne gimnazijske dni.

Projekciji filma bo sledila predstavitev glavnih igralcev filma. V kinoteki napovedujejo legende jugoslovanskega filma Mileno Dravić, Snežano Nikšić in Radeta Šerbedžijo.

K udeležbi na strokovnem posvetu o načinih pridobivanja, hranjenja in prikazovanja filmskih gradiv v digitalni obliki v Sloveniji so v kinoteki povabili Mirana Zupaniča z Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Jožka Rutarja s SFC, Tatjano Rezec Stibilj iz Slovenskega filmskega arhiva pri Arhivu RS, Ireno Ostrouška z ministrstva za kulturo ter predstavnike distributerjev.

Direktor kinoteke Ivan Nedoh bo, kot je pojasnil za STA, uvodoma podal pregled praks pridobivanja filmskega gradiva v institucijah za hranjenje filmske dediščine v članicah EU in širše, udeleženci pa bodo podali svoje videnje in predloge o možnih rešitvah za Slovenijo.