Svet 15.12.2015 5:00

Riccardo Chailly želi v Scali obuditi pozabljene Verdijeve opere

Milano, 15. decembra - Glasbeni direktor milanske Scale Riccardo Chailly je po uspešni predstavi Ivana Orleanska Giuseppeja Verdija, s katero je to svetovno znano operno gledališče pred nekaj dnevi odprlo letošnjo sezono, razkril, da namerava v gledališču obuditi pozabljene Verdijeve opere. Zgodnjega Verdija zelo občuduje, razmišlja pa tudi o drugih projektih.

Chailly bi rad ponovno izvedel Verdijeva dela, kot sta Alzira in Stiffelio, ki po njegovem prepričanju vsekakor niso drugotnega pomena, je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA povedal v intervjuju za milanski časnik Corriere della Sera.

Kot poudarja dirigent, obstaja ogromno italijanske dediščine iz obdobja med 19. stoletjem in začetkom 20. stoletja, ki bi se ji zelo rad posvetil v prihodnjih letih. Glasba italijanskega verizma vključuje velike avtorje, ki so bili pozabljeni, je povedal maestro.

"Opera La cena delle beffe Umberta Giordana, ki jo Scala namerava uprizoriti v tej sezoni, je prvi korak v tej smeri," je komentiral Chailly. Kot je še povedal, polovico programa nove sezone sestavlja italijanski program, preostanek pa predstavljajo tuja in sodobna dela.

"Scala je ogledalo naše sijajne glasbe in prav je, da je v ospredju naša identiteta. Zahvaljujoč medijem in prenosu na RAI je bilo mogoče Ivano Orleansko videti povsod. Svet je odkril novo Verdijevo opero," je poudaril dirigent.

Izpostavil je še, da lahko samo timsko delo pripomore k uspehu, ki ga je opera doživela na premieri. Vlogo Ivane Orleanske je pela svetovno znana ruska sopranistka Ana Netrebko.