Slovenija 15.12.2015 10:26

Ljubljana postala Unescovo mesto literature

Ljubljana, 15. decembra - Ljubljana je prejela stalni naziv mesto literature, ki ga Unesco podeljuje mestom z bogato literarno dediščino in živahnim sodobnim literarnim utripom. Gre za mesta, ki se zavedajo pomena kulture in knjige za trajnostni razvoj mesta.

Ljubljana, Ljubljanski grad. Pogled na Ljubljano. Foto: Tamino Petelinšek/STA

Ljubljana, Ljubljanski grad.
Pogled na Ljubljano.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je ob razglasitvi v petek povedala, da je Unescova mreža kreativnih mest odlična potrditev, da kultura omogoča trajnostni razvoj, in ob tem poudarila, da so novo imenovana mesta in njihove države pomembno obogatila mrežo.

Ljubljana se je v kandidaturi za pridobitev tega naslova zavezala, da bo tudi v prihodnje spodbujala bogato literarno dogajanje v mestu, med drugim Slovenske dneve knjige, Knjižnico pod krošnjami, Vodnikovo domačijo, Mestno knjižnico Ljubljana in Slovenski knjižni sejem. Nudila bo zatočišče preganjanim literarnim ustvarjalcem z vsega sveta preko sodelovanja v mreži ICORN, promovirala branje in dostopnost knjige za vse starostne skupine ter podpirala dobro razvito knjižno infrastrukturo, so sporočili z Mestne občine Ljubljana.

Kot osrednje projekte bo Ljubljana podpirala literarni festival z uglednimi tujimi in domačimi avtorji in izdajo njihovih del, nadaljevala projekt Ljubljana bere, ki promovira vrhunsko slovensko ustvarjalnost za otroke, ter spodbuja družinsko branje in posedovanje knjige. Vzpostavila bo nov otroški knjižni festival, v Palači Cukrarna pa literarno središče, ki bo na izviren način prinašalo nove vsebine, povezane s knjigo.

Ljubljana, ki je bila tudi svetovna prestolnica knjige 2010, se bo kot osrednja gostja in mesto literature predstavila na knjižnem festivalu v Pulju Sa(n)jam knjige novembra 2016.

Stalni naziv mesto literature so letos poleg Ljubljane prejeli še Uljanovsk (Rusija), Bagdad (Irak), Tartu (Estonija), Lvov (Ukrajina), Barcelona (Španija), Nottingham (Velika Britanija), Obidos (Portugalska) in Montevideo (Urugvaj). Ta mesta so se pridružila mestom Edinburgh (Velika Britanija), Melbourn (Avstralija), Iowa City (ZDA), Dublin (Irska), Reykjavik (Islandija), Norwich (Velika Britanija), Krakow (Poljska), Dunedin (Nova Zelandija), Praga (Češka), Heidelberg (Nemčija) in Granada (Španija).