Svet 16.12.2015 5:30

V Veliki Britaniji javnost zaprosili za pomoč pri iskanju ukradenih umetnin

London, 16. decembra - Organizacija Historic England je pri iskanju ukradenih javnih umetniških del za pomoč zaprosila najširšo javnost. Po besedah izvršnega direktorja organizacije Duncana Wilsona namreč po vojni nastala javna dela iz nacionalne zbirke izginjajo pred njihovimi očmi. V ta namen so sestavili tudi seznam pogrešanih del.

Vendar pa je raziskava, ki jo je opravila organizacija, le vrh ledene gore, saj je nemogoče izslediti vsa javna umetniška dela, postavljena po letu 1945, Wilsonove besede povzema britanski BBC.

Raziskava je razkrila, da so bila številna dela uničena, prodana, ukradena ali kako drugače izgubljena. Med izgubljenimi deli so denimo Trije opazovalci Lynn Chadwick, ki so bili ukradeni z Univerze Roehampton v Londonu, pa delo Obliki - razdeljeni krog Barbare Hepworth, ki je leta 2011 izginilo iz londonskega parka Dulwich.

Po Wilsonovih besedah si v prvi vrsti prizadevajo, da bi zaščitili najboljše še ohranjene primerke povojnih javnih del. Poleg tega želijo ljudi ozavestiti, kako ranljiva so lahko ta umetniška dela in jih obenem prosijo za pomoč pri iskanju izgubljenih.

Vrednost sloneče figure Henryja Moora, ki je bila leta 2005 ukradena v Hertfordshireu, je bila denimo ocenjena na tri milijone funtov. Policija meni, da je bilo delo najverjetneje razrezano in prodano kot odpadna kovina.

V organizaciji Historic England so prepričani, da so javna umetniška dela ogrožena zaradi cene odpadnega železa, pomanjkljivega financiranja na lokalni ravni, prenov in vandalizma.

Zaradi porasta tatvin so se denimo leta 2012 mestni svetniki v Wakefieldu odločili, da skulpturo Henryja Moora umaknejo z javnega mesta na varno, še piše BBC.