Svet 17.12.2015 5:30

Avstralci AC/DC naprej na ameriško, nato še evropsko turnejo

Sydney, 17. decembra - Avstralski rockerji AC/DC se bodo v začetku prihodnjega leta podali na severnoameriško turnejo, kmalu po prvomajskih praznikih pa so napovedali prihod na staro celino. Evropsko turnejo bodo začeli v obmorski Lizboni in zaključili prav tako v mestu ob obali Aarhus na Danskem. Slovenskim poslušalcem najbližje bodo 19. maja na Dunaju.

Prekaljeni rockerji so lani objavili album Rock or Bust, pri katerem so naslovnico popestrili s hologramom. Za tem so zabeležili dobro leto: nastopili so na podelitvi grammyjev, bili glavni nastopajoči na festivalu Coachella, odigrali so 28 koncertov v Evropi, 14 v Severni Ameriki in 11 v Avstraliji ter na Novi Zelandiji.

Prihodnje leto jih bo pot po stari celini vodila od Portugalske prek Španije, Francije, Belgije, Avstrije, Češke, Nemčije in Švice do Velike Britanije in Danske, kjer so za 12. junija predvideli zadnji koncert turneje, so sporočili iz založbe Menart. Pred tem bodo od 2. februarja do 4. aprila koncertirali po ZDA.

Skupina, ki sta jo leta 1973 ustanovila brata Malcolm in Angus Young, je ena najbolj prepoznavnih rock oziroma hard rock zasedb na svetu. Od več kot ducat albumov je največji prodajni uspeh dosegla s ploščo Back in Black iz leta 1980. Poleg naslovne skladbe z omenjenega albuma za njihove največje uspešnice veljajo še Whole Lotta Rosie, Let There Be Rock, Highway to Hell, Thunderstruck in druge.

Zasedba je lani doživela spremembo: zaradi zdravstvenih razlogov je Malcolma Younga na kitari nadomestil njegov nečak Stevie Young. Na mesto bobnarja Phila Rudda, ki so ga aretirali zaradi domnevnega posedovanja marihuane in metamfetamina, grožnje z umorom in načrtovanjem umora, pa se je vrnil Chris Slade, ki je s skupino že sodeloval v začetku 90. let.