Slovenija 16.12.2015 14:21

V MGML v prihodnjem letu osrednji projekt razstava Sebastiaa Salgada

Ljubljana, 16. decembra - V Muzeju in galerijah mesta Ljubljane (MGML) v letu 2016 kot osrednjo napovedujejo razstavo fotografa Sebastiaa Salgada. Ta bo po besedah direktorja MGML Blaža Peršina osrednji kulturni projekt v sklopu Ljubljane kot zelene prestolnice Evrope. V prihodnjem letu bo poudarek na družbeni odgovornosti, povezovanju in dostopnosti.

Salgado, eden trenutno najuglednejših in v svetu najbolj iskanih živečih fotografov, se bo v Galeriji Jakopič in v Mestnem muzeju Ljubljana predstavil s projektom Geneza. Projekt, ki je nastajal osem let in geografsko zajema vse celine, je fotografov odziv na videne bridkosti človeštva, ki jih je kot svetovni popotnik in fotoreporter beležil v desetletjih svoje predhodne kariere. Pri ustvarjanju Geneze se je osredotočil na harmonične podobe neokrnjene narave, divjega življenja, pokrajin in domorodnih ljudstev, je povedala umetniška vodja Galerije Jakopič in Galerije Vžigalica Marija Skočir.

Galerija Jakopič pa bo v prihodnjem letu gostila še dva velika projekta - razstavo ALUO LXX, ki nastaja ob 70-letnici delovanja Akademije za likovno umetnost in oblikovanje (ALUO), in posthumno retrospektivo slovenskega umetnika Toneta Lapajneta. Umetnik je danes poznan predvsem po slikah, ki jih je snoval s pomočjo prsti, običajno barjanske in tudi solinske, razstava pa bo predstavila vrhunce njegovega opusa v različnih likovnih zvrsteh.

Galerija Vžigalica bo besedah Skočirjeve začela z novo programsko platformo, ki jo bo glede na uspešnost pilotskega projekta razvijala dalje v letu 2017. S projektom Umetnižnica bo vzpostavila model knjižnice umetniških del, ki bo članom omogoča izposojo umetniških del za nekaj mesecev.

V Mestnem muzeju Ljubljana bodo po besedah vodja kustodiata Mestnega muzeja Ljubljana Irene Žmuc ob koncu prihodnjega leta odprli razstavo Tovarne v Ljubljani, ki bo predstavila ljubljansko industrijo od začetkov do najnovejšega časa. Poudarki bodo na vrstah industrije, odnosu med kapitalom in delom, družbenim vključevanjem industrije ter vplivom razmestitve industrije v mestu na urbanistični razvoj mesta.

V prenovljeni Plečnikovi hiši, v kateri so v dveh mesecih po Peršinovih besedah našteli kar 3500 obiskovalcev, bodo pripravili tri občasne razstave, med njimi razstavo Plečnikovi mostovi in ureditve nabrežij v Ljubljani. Poleg tega bo v njej začelo delovati Plečnikovo študijsko središče.

V Mestni galeriji Ljubljana v sodelovanju z zagrebškim Muzejem sodobne umetnosti pripravljajo pregledno razstavo kipov, instalacij, risb in slik Ivana Kožarića, ki velja za enega najpomembnejših umetnikov na Hrvaškem. Leto bodo zaključili z uveljavljenim mednarodnim umetnikom Frankom Uwejem Laysiepenom - Ulayem. Razstava bo po Peršinovih besedah predstavila od Ulayevih skupnih projektov z Marino Abramović do njegovih samostojnih akcij v polju performansa.

Bežigrajska galerija bo prihodnje leto obeležila 40-letnico obstoja. Po besedah umetniškega vodje galerije Miloša Bašina bodo jubilej obeležili s pregledno razstavo umetniških del in dokumentarnih gradiv, ki bodo osvetlila programska izhodišča in poetiko galerije.

V galerijskem programu Kulturnega centra Tobačna 001 se bodo tudi v letu 2016 izmenjevale razstave avtorjev iz lokalnega in mednarodnega prostora. Tuji umetniki od leta 2011 prihajajo v rezidenčni center na povabilo kuratorske ekipe KC Tobačna 001.