Slovenija 18.12.2015 10:30

Fantastični prasvetovi Štefana Planinca v Koroški galeriji likovnih umetnosti

Slovenj Gradec, 18. decembra - V Koroški galeriji likovnih umetnosti v Slovenj Gradcu bodo danes odprli razstavo izbranih del akademskega slikarja Štefana Planinca. Kustos Marko Košan je za razstavo izbral dela iz zbirke, ki jo je Planinc podaril koroški galeriji. Ta je ob letošnji umetnikovi 90-letnici pripravila tudi celostni katalog te zbirke.

Ljubljana. Akademski slikar in dolgoletni profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost Štefan Planinc. Foto: Daniel Novakovič/STA Arhiv STA

Ljubljana.
Akademski slikar in dolgoletni profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost Štefan Planinc.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Akademski slikar in dolgoletni profesor na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost Štefan Planinc je leta 2005 Koroški galeriji likovnih umetnosti podaril pretežni del ustvarjalnega opusa iz obdobja od leta 1958 do 2003. Zbirka obsega 603 likovna dela, od tega 134 slik velikega in srednjega formata na platno, 274 del na papirju in 195 originalnih knjižnih ilustracij.

Koroška galerija, ki ne razpolaga s prostori za stalno postavitev umetnikovih del, je v minulih letih zbirko v celoti digitalizirala in uredila, tematsko zaokrožene izbore v večjem ali manjšem številu pa občasno vključuje v postavitev stalne zbirke.

Kot so sporočili iz galerije, pa so ob letošnjem visokem življenjskem jubileju enega izmed najpomembnejših slovenskih slikarjev fantastične in nadrealistične figuralike ter mojstra knjižne ilustracije pripravili izid celostnega kataloga zbirke s spremljevalno temeljno študijo o umetniku piscev Milene Zlatar in Marka Košana. Katalog bodo predstavili ob današnjem odprtju razstave, ki bo v Slovenj Gradcu na ogled do 21. februarja 2016.

V januarju 2016 pa bodo v Galeriji Ravne pokazali še izbor Planinčevih del na papirju. Ob obeh razstavah bodo potekali tudi posebni pedagoški programi za nižjo in višjo stopnjo osnovnošolske mladine ter vodstva in predavanje o nadrealistični umetnosti v Sloveniji za odrasle obiskovalce.