Svet 19.12.2015 5:30

Ilustracija iz Andersenovega Cesarjevega slavca prodana za 32.000 funtov

London, 19. decembra - Zelo redek akvarel, ki ga je za slikanico Hansa Christiana Andersena Cesarjev slavec ustvaril Kay Nielsen, je bil na dražbi avkcijske hiše Dominic Winter prodan ameriškemu zbiratelju za 32.000 funtov. Nielsenove ilustracije so prva redkost. Med drugim je danski ilustrator likovno opremil pravljice bratov Grimm, piše The Guardian.

Nielsen je ilustracijo za Cesarjevega slavca ustvaril leta 1923 za zbirko Andersenovih pravljic, ki je pri založbi Hodder & Stoughton izšla leto kasneje. Danes zelo priznan ilustrator je umrl v revščini. Pri avkcijski hiši Dominic Winter so zapisali, da je bil Nielsen eden največjih ilustratorjev zlate dobe oblikovanja knjig in ilustracije v prvi polovici 20. stoletja.

"Nielsenovi pravljični akvareli se na trgu redko pojavijo in menimo, da je ta eden izmed boljših, ki ga je bilo mogoče kupiti na dražbi v zadnjih letih," je povedal Chris Albury iz Dominic Winter. Dodal je, da ga zaznamujejo prosojnost in vplivi kitajske ilustracije.

Na ilustraciji kitajska deklica stoji pod vrbo ob reki in posluša slavčevo petje. Najverjetneje gre za deklo iz zgodbe, ki je kitajskega cesarja in njegovo osebje želela pripeljati do ptice. Pravljica Cesarjev slavec je bila prvič objavljena leta 1843.

Andersen naj bi zgodbo napisal v času, ko je bil nesrečno zaljubljen v operno pevko Jenny Lind. Prav tako pa naj bi pisatelja v mladosti oklicali za slavca iz Funena, kar po mnenju Alburyja omogoča še drugačen vpogled v zgodbo.